Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan GT-R
Nissan GT-R
Nissan GT-R
Nissan GT-R

Nissan GT-R har nu 550 hästkrafter!

Varje höst presenterar Nissan en uppdaterad version av sin prestandabil GT-R, så även denna höst. Effekten har hoppat upp till 550 hästkrafter samtidigt som den blivit snålare. En speciell banversion kommer också.

Det är nu dags för den årliga uppdateringen av Nissan GT-R, en bil som när den lanserades för drygt två år sedan hade 480 hästkrafter. Förra året gjorde man ett antal större förändringar då man förbättrade chassi, gav bilen en ny front, finslipade interiören samt – inte minst – gav den mustiga och turboförsedda V6-motorn 50 extra hästkrafter att leka med.

 Nu stundar snart ett nytt år igen och Nissan presenterar därmed ytterligare uppdateringar hos GT-R, dock inte lika omfattande denna gång.

 

Vad som mest berör oss är att GT-R från och med nästa år kommer att lämna ifrån sig hela 550 hästkrafter vid 6400 r/min. Maxvridet har också justerats uppåt. 632 newtonmeter finns tillgängligt mellan 3200 och 5800 r/min, det är 20 newtonmeter mer än tidigare.

 Gensvaret från motorn vid låga till mellanhöga hastigheter ska vara mycket bättre än tidigare samtidigt som kraften på höga varv ska ha förbättrats avsevärt.

 Hur huvudkonkurrenten Porsche ska besvara Nissans utmaning återstår att se. 911 Turbo och 911 Turbo S som levererar 500 respektive 530 hästkrafter får effektmässigt se sig akterseglade. Dock har Porsche en ny generation 911 Turbo (991) att visa upp och vi räknar kallt med att Zuffenhausen-firman når upp till minst 550 hästkrafter.

 Tyvärr uppger Nissan inte officiellt om GT-R har blivit snabbare men under en japansk demonstration av nya GT-R presenterade Nissan siffran 2,8 sekunder för sprinten 0-100 km/h vilken i så fall innebär att bilen har blivit 0,2 sekunder snabbare och till och med slår Lamborghinis nya fartmonster Aventador. Toppfarten sägs fortfarande ligga på 315 km/h. Bensinförbrukningen vid blandad körning har också förbättrats då den sänkts från 1,2 till 1,18 liter per mil.

 

Utöver maskinella förändringar har man också förstärkt karossen på utvalda ställen samt på högerstyrda bilar justerat hjulupphängningen för att kompensera förarens vikt på höger sida.

 Utseendemässigt är det inte lätt att göra skillnad mellan en GT-R som är såld 2011 och en som är såld 2012. Föraren är den som med ögat lättast avgör skillnaderna då den centralt placerade varvräknaren har fått blå illuminering för att ackompanjera den belysning som redan finns i växlingsindikatorn. Andra nyheter interiört är att backkamera numera är standard på alla GT-R-modeller och att ljudsystemet från Bose har uppgraderats till bättre doningar.

 Inom kort kommer Nissan att släppa en speciell banversion av GT-R. Då denna är utvecklad främst för japanska kunder som kör högerstyrt kommer den bara britterna till godo. Denna banversion kommer alltså inte att ha ratten på vänster sida.

 Nissan GT-R med 550 hästkrafter börjar säljs i Japan med start 24 november. Till Europa kommer den i början av 2012. Några priser är inte offentliggjorda. I dag kostar Nissan GT-R med 530 hästkrafter från 899000 kronor.

https://youtu.be/pK-Yqd_TQHo?width=575&height=353