Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101018-nissan gt-r 530 hk
101018-nissan gt-r 530 hk
101018-nissan gt-r 530 hk
101018-nissan gt-r 530 hk

Nissan GT-R nu med 530 hästkrafter

Att Nissan uppdaterat och vässat sitt monster GT-R har vi känt till ett tag nu, men exakt vad det innebär har vi fått reda på först i dag. Förutom interiöra och exteriöra förbättringar har man vässat motorn till 530 hästkrafter samtidigt som två nya modellversioner presenteras.

Nissan GT-R genomgår sin tredje uppdatering sedan starten för snart tre år sedan. Medan tidigare uppdateringar mest passerat obemärkt förbi är denna, inför modellår 2012, helt klart mer synlig och märkbar.

Under huven har den sylvassa V6-motorn lagt på sig ytterligare 50 hästkrafter och pumpar nu ur sig hela 530 hästkrafter vid 6 400 r/min. Samtidigt har vridmomentstoppen får sig en justering uppåt till 612 newtonmeter. Därmed har inte Porsche 911 Turbo, bara för att ta ett exempel, längre ett effektövertag på GT-R. Inte heller Turbo S för den delen.

Effekthöjningen har åstadkommits genom att bland annat höja turbons laddtryck, justera ventiltiderna och optimera blandning av luft/bensin. Dessutom har man låtit bilen flåsa lättare med ett mer öppet avgassystem. Allt som allt ger det extra hästkrafter, men även bättre bränsleförbrukning. 1,18 liter per mil vill Nissan GT-R numera ha vid blandad körning.

Nissan har ju länge propagerat för hur snabb GT-R är runt Nürburgrings nordslinga. Bilen är ju faktiskt utvecklad för att vara snabb på bana och då just Ringen. Då borde väl nya GT-R med 530 hästkrafter vara snabbare? Oh yes, så är det och det finns det bildbevis på. Nissan har redan varit ute och avverkat en ny rekordtid – 7 minuter och 20 sekunder runt banan. Det är sex sekunder snabbare än vad gamla GT-R fixade det på. Du kan följa med på hela rekordrundan i filmen nedan.

Men det handlar inte enbart om mer effekt. Nissan har sett över hela bilen. Mekaniskt sett betyder det att chassit har förbättrats för att vara ännu mer race än tidigare. Bland annat har man försett GT-R med ett fjäderbensstag av kolfiber med aluminiumförstärkning som ökar stabiliteten. Castervinkeln på framhjulen har ökats för bättre kurvtagning och mer stabilitet på raksträckor. Även fälgarna är nya och lättare. De är tillverkade av Rays och är smidda aluminium.

Utseendemässigt har det också hänt en hel del, och det är inte bara för syns skull. Den nya fronten har lägre luftmotstånd än den tidigare (0,26 i stället för 0,27) och den större grillen samt det större luftinsläppet under denna har vuxit vilket ger ökad stabilitet vid höga farter samt bättre kylning till de främre bromsarna. Nytt i nosen är också lysdioderna ute i hörnen under strålkastarna.

Bak på bilen har stötfångaren fått en ny form med bland annat ny diffusor med luftutsläpp som släpper ut mer luft än tidigare. Detta ökar marktrycket över bakaxeln med tio procent samtidigt som turbulent luft förhindras i de bakre hjulhusen. Utformningen av ändpiporna är ny med större diameter och kylningen av dessa sker på ett mer effektivt sätt än tidigare. Bakljusen är nu lysdiodförsedda redan på standardnivå.

Interiört har japanerna även finslipat på bilen. Information- navigationsdisplayen har uppdaterats lätt, så även mittkonsolen som numera andas kolfiber rakt av. Kromringarna runt luftutsläppen har svärtats för högre sportighet och GT-R-emblemet mitt på ratten har fått en velour-liknande beläggning. Växelpaddlarna på var sin sida om ratten har justerats för bättre känsla mot fingertopparna. Sportstolarna är förbättrade med en högre grad av sidostöd för extra säkerhet vid vårdslös körning... eller bankörning.

Två nya modellversioner av GT-R lanseras i samband med nya, uppdaterade GT-R som kommer i början av nästa år. Dessa båda modellversioner, som benämns Club Track Edition och Egoist, kompletterar de fyra modellversioner som finns sedan tidigare.

Club Track Edition är precis som namnet avslöjar en version gjord för banan. En GT-R Club Track Edition kan utrustas med en rad specialdelar utvecklade exklusivt för bankörning. Den som köper sig en Club Track Edition-version av GT-R får dessutom möjlighet att att deltaga i Nissans officiella banträffar samt utbilda sig i bankörning och tävla mot andra GT-R-förare.

Modellversionen Egoist är precis vad det låter som. Här är det föraren/ägaren som kan välja helt efter eget tycke och smak. Det finns en lång rad delar att välja mellan så som kolfibervinge från SpecV-versionen, aluminiumfälgar av lättviktstyp, även dessa plockade från GT-R SpecV, avgassystem i titan, återigen SpecV-del, 20 olika interiöra färgsättningar, speciell läderklädsel på stolarna med enkla och dubbla sömmar och ljudsystem från Bose.

Nya vassare Nissan GT-R har i dag redan visats upp i Japan. Bilen kommer därefter att visas upp på bilsalongen i Los Angeles om en månad. I början av nästa år är det säljstart, då som årsmodell 2012.

Frågan är nu – har Nissan gjort GT-R till den ultimata banbilen som sprudlar av körglädje? Om svaret inte är ja på den frågan är de nog bra nära fulländning, i alla fall om man ser till inköpspriset. Nu återstår det att se vad konkurrenterna kontrar med.

https://youtu.be/ve8qhA_IZmg?height=347&width=575

Läs mer

TV-TV

Test och provkörningar