Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080729-nissan-gt-r-v-spec080729-nissan-gt-r-v-spec080729-nissan-gt-r-v-spec
080729-nissan-gt-r-v-spec

Nissan GT-R V-Spec – 520 hk och lättad med 90 kg!

Nissan har redan slagit världen med häpnad med nya GT-R, Skylines ersättare. Inte minst sedan bilen lyckades ta sig runt Nordslingan på imponerande 7 minuter och 29 sekunder. Men Nissan nöjer sig inte med vanliga GT-R. Nu är det snart dags för GT-R V-Spec med 40 extra hästar och 90 kilo mindre.

Vi har tidigare skrivit om kommande Nissan GT-R V-Spec (även benämnd Spec V) som kommer att bli något i hästväg. Nu har det läckt ut lite intressanta faktauppgifter om bilen via motorsajten Road & Track.

I grund och botten är det samma bil som vanliga GT-R, det kan till och med vara svårt att se skillnader på dem. I V-Spec-utförande har japanerna använt mer kolfiber och andra lättviktsmaterial samt slängt ut det minimala baksätet. På så sätt har man kunnat lätta bilens tjänstevikt med 90 kilo vilket redan där kapar tiondelar på accelerationstiderna.

V6-motorn på 3,8 liter med dubbelturbo vässas och levererar i V-spec 520 hästkrafter vid 6 500 varv per minut, 40 extra kusar jämfört med standardvagnen. Maximala vridmomentet har ökat en aning från 588 till 596 newtonmeter.

Enligt uppgifter är det premiär för bilen på Parissalongen i oktober. I december släpps den lös i de japanska bilhallarna medan vi i Europa och USA får vänta till början av 2009. Prislappen i USA sägs hamna på 130 000 dollar (motsvarande 780 000 kronor) vilket är nästan det dubbla som för vanliga GT-R. I Sverige börjar priserna på 724 000 kronor, så räkna med upp mot miljonen för en GT-R V-Spec i Sverige – minst. Det blir antagligen inte lätt att få tag på ett av exemplaren eftersom den endast kommer i en begränsad upplaga.

Nissan GT-R visade framfötterna på Nürburgrings nordslinga för bara ett par månader sedan. Med en varvtid på 7 minuter och 29 sekunder slog den inte bara in sig i historieböckerna, utan slog också många betydligt dyrare konkurrenter som Porsche, Pagani Zonda och Koenigsegg.

Corvettes senaste monster ZR1 fixade för bara en månad sedan samma sträcka på otroliga 7 minuter och 26 sekunder, en tid som Nissan antagligen har som nytt sikte. Nissan GT-R V-Spec har enligt inofficiella mätningar kört varvet på 7 minuter och 25 sekunder. Vi kan knappt bärga oss till dagen då denna lättade GT-R ger sig på en ny rekordtid, officiell vill säga.

Läs mer