Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080508-nissan-gt-r-europa
080508-nissan-gt-r-europa
080508-nissan-gt-r-europa
080508-nissan-gt-r-europa

Nissan GT-R vässas för Europa

Världens just nu mest omskrivna bil är troligtvis Nissan GT-R och nu är det dags för ett ytterligare några rader om bilen. Den europeiska versionen av bilen vässas på ett par punkter jämfört med den som säljs i Japan och USA.

Det finns väl knappast någon annan bil som har fått så positivt mottagande innan den ens finns tillgänglig för gemene man, som det mottagande Nissan GT-R har fått!? Bilen säljer som få andra bilar i Japan och i USA går det inte mycket sämre. Alla bilar som USA tilldelats för drygt ett år framåt har redan sålts.

I Europa är det en liknande utveckling. Med start den 2 april kunde man lägga order på en GT-R i Storbritannien. Efter två dygn hade 700 bilar redan sålts trots att ingen egentligen sett bilen på riktigt. Nu en dryg månad senare har totalt 1 500 bilar förbeställts i hela Europa, varav 950 av dessa i Storbritannien. Kanske just du har beställt en av de 1 500 bilarna? De första bilarna levereras inte förrän i mars nästa år.

De som beställt ett exemplar kommer att, innan de får nyckeln i handen, att bjudas in till olika event där man bland annat får se bilen på lite närmare håll för första gången och samtidigt få smaka lite prestandan man köpt för trekvarts miljon. Dessa event äger rum på något av de 56 utvalda Nissan High Performance Center runt om i Europa.

De GT-R-bilar som säljs i Japan och USA har redan, sedan modellen introducerades, genomgått ett par förändringar för att förbättra och förfina bilens uppförande. Brittiska motormagasinet Car pratade nyligen med Nissans chefsingenjör Kazutoshi Mizuno som klargjorde att den europeiska versionen av GT-R kommer att genomgå ytterligare några förbättringar, till exempel vassare styrning och omkalibrerad bakdifferential. Det kan mycket väl vara denna europaspecificerade som fixade Nordslingan på imponerande 7 minuter och 29 sekunder för bara några veckor sedan.

Läs mer