Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan IDS – en självkörande elbil

Nissan presenterar IDS Concept en självkörande elbil som ger oss en försmak av nästa generation Leaf.

I går rapporterade vi om att Nissan ska visa upp en ny elbil i konceptform på bilsalongen i Tokyo, och nu är den presenterad. Nissan kallar den för IDS Concept och som vi anade ger den oss en förhandstitt på vad vi kan förvänta oss av nästa generation Leaf.

Konceptbilen är byggd i kolfiber och rullar på smala 175-däck för att minimera rullmotstånd. Hjulen är placerade lång ut mot hörnen av bilen för att frigöra så mycket kupéutrymme som möjligt, men Nissan delar inte med sig av några mått i nuläget. Förutom att bilen är 138 centimeter hög.

IDS är helt eldriven och har ett 60 kWh-batteri, men Nissan delar inte med sig av några uppgifter gällande effekt eller räckvidd. IDS erbjuder två körlägen, antingen Piloted Drive där bilen sköter körningen helt på egen hand, men gör det på ett sätt som den lärt sig av förarens körstil. I manuellt läge fälls en ratt fram ur instrumentpanelen och föraren tar över körningen, men systemen som används vid Piloted Drive är fortfarande aktiva och kan assistera föraren vid nödsituationer.

Kupén nås via en bred öppning tack vare att B-stolpen saknas och de bakre dörrarna är hängda i bakkant. De fyra stolarna är vända framåt i manuell läge då kupébelysningen även är blå för att enligt Nissan stimulera högre koncentrationsförmåga. I läget Piloted Drive försvinner ratten in i instrumentpanelen som åker framåt och en stor bildskärm fälls upp, samtidigt vinklas de fyra stolarna en aning inåt för att underlätta samtal mellan de åkande.

https://youtu.be/AAtZDPN59VA

Gilla på Facebook för fler videoklipp!