Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan jobbar på ersättare till 370Z

I slutet av förra året spreds uppgifter om att Nissan troligtvis lagt ned sin Z-serie. Enligt ryktet tyckte det japanska märket att sportbilssegmentet var för litet för att satsas på. Men nu låter det helt annorlunda.

Det var efter att Philip Klein, Nissans chefsplanerare, uttalat sig i australiensiska tidningen Drive som ryktet om Z-seriens död började florera.

På frågan om Nissan arbetade med en ersättare till 370Z svarade Klein bland annat att ”bilen (Z-serien reds anm) lever fortfarande i allra högsta grad, men samtidigt är den i ett segment som är på nedåtgående, vilket gör det hela svårt”.

Klein sa även att Nissan inte hade några tankar på att sluta göra spännande bilar, men att de tänkte göra det på ett annat sätt än tidigare.

Men nu är det annat ljud i skällan. I en intervju med Automotive News säger Klein att hela situationen överdrivits och att en ersättare till 370Z faktiskt är i görningen.

– Vi jobbar på den, säger Klein till motorsajten.

Om sportbilsmarknaden säger Klein att den förvisso är krympande, men att Nissan ändå tror att Z-serien har sin plats i segmentet.

– Vi vill hålla den vid liv, och det är vad vi jobbar på, säger chefsplaneraren till Automotive News.

Nissan har tidigare hintat om att nästa bil i Z-serien blir en crossover. 2015 visade man konceptbilen Gripz (bilden ovan) som var just en kompakt fyrhjulsdriven sportbil med hög markfrigång.

Klein verkar också övertygad om att Z-serien kanske måste göras om på ett eller annat sätt för att hänga med.

– Passionen finns, frågan är bara hur vi kan uppdatera den (Z-serien reds anm) och vad som blir bäst i det långa loppet, säger han till Automotive News.

Nissan 370Z introducerades redan 2009 som ersättare till då sju år gamla 350Z.

370Z finns både som tvådörrars coupé och cabriolet, och har uppdaterats ett antal gånger. Så sent som förra året fick modellen ett ansiktslyft och 2014 lanserades den trimmade 370Z Nismo.

Nästa år, 2019, firar Z-serien 50 år.