Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan Juke-R
Nissan Juke-R
Nissan Juke-R
Nissan Juke-R Foto: Nissan

Nissan Juke-R – direktrapport från provkörningen

Erik Gustafsson begav sig till klassiska Silverstone. Där har han provat på monstercrossovern Nissan Juke-R. Kan ett högbygge med GT-R-prestanda verkligen vara hett? Vi kollar!

Hej Erik! Du är alltså på Silverstone, bara det är en väl en upplevelse i sig?

– Förvisso, men vi befinner oss på Silverstones innerbana och den är inte lika rolig. Den är framför allt mindre. Asfalten är dessutom våt vilket inte är den bästa kombinationen tillsammans med 20 tum stora R-däck som Juke-R är utrustad med.

 Men då kommer du ju lätt upp i skojiga ställ!

– Till viss del. ESP-systemet hugger tyvärr in lite för mycket och vi har fått order om att inte koppla ur det. Så det är lite svårt att lattja ordentligt på den regnvåta banan. Dessutom har vi en ”babysitter” bredvid oss för att vi få som är här ska sköta oss. Nissan Juke-R finns ju bara i två exemplar. En högerstyrd, den som vi kör här i dag, och en vänsterstyrd och den befinner sig i Japan, har jag för mig att det var, just nu.

 Två exemplar säger du, blir det några fler?

– Nej, endast dessa två är byggda och inga fler blir det. De kommer att förbli i Nissans ägo. Men de ska gatregistreras.

 Juke-R är ju en Juke som parats med supersportbilen GT-R. Hur fungerar det medtanke på bilens former och högre tyngdpunkt?

 – Det fungerar riktigt, riktigt bra. Körkänslan från GT-R finns där, kanske inte till 100 procent men i alla fall 95. Den kränger absolut ingenting och vältbenägenhet finns över huvud taget inte. Den känns lite kvickare i sina reaktioner tack vare 25 centimeter kortare axelavstånd än GT-R, men samtidigt är uppträdandet lite lömskare.

 – Det som inte infinner sig riktigt är sportbilskänslan. Man är inte riktigt van vid en sådan här best med 480 hästkrafter och som har superbilsprestanda, samtidigt som man sitter högre upp. Det är inte lika lätt att träffa apex skulle man kunna säga.

 Det kan jag förstå. Rabbla lite prestanda.

– Nissan har inte mätt upp några siffror än, men 0-100 km/h ska gå på under fyra sekunder och toppfarten ligger omkring 275 km/h.

 Du som sett bilen annat än på bild, är den snygg eller lika annorlunda som vanliga Juke?

– Den är helt enkelt cool i sin mattsvarta kulör. Bilens grundformer passar i det feta bodykit som är monterat. Men det ser rolig ut när man ser den svischa förbi på banan. Som en bulle på fyra hjul som går som en raket.

 Sista frågan. Hade du valt Juke-R eller GT-R?

– Svår fråga, men GT-R måste jag säga eftersom man får fler hästar i den. Senaste versionen har ju 550 hästkrafter. Juke-R har första GT-R-motorn och den lämnar ju ”bara” 480 hästar.

 Fler bilder från provkörningen kommer upp inom kort. Läs hela provkörningsrapporten av Nissan Juke-R i Teknikens Värd nummer 1/2012 som finns att köpa från och med 22 december.