Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Leaf tar värvning hos portugisiska polisen

Vi har tidigare sett att elhybrider har använts som polisbilar, bland annat Chevrolet Volt/Opel Ampera. Nu är den första helt eldrivna polisbilen här – portugisiska polisen köper in Nissan Leaf.

Då och då dyker det upp mer speciella polisbilar. Bland annat har italienska poliskåren gjort sig kända för att köra både Lamborghini Gallardo och Lotus Evora och franska polisen kör Renault Megane RS. Gemensamt för dessa är att de är kvicka, och kan användas i biljakter eller andra tillfällen som kräver snabb framfart. Men även mer miljövänliga bilar har ibland hamnat hos poliskårer, så som Vauxhall (Opel) Ampera hos brittiska Scotland Yard eller syskonbilen Chevrolet Volt hos New York-polisen.

Nu rapporterar dock Nissan att de har sålt de första helt elektriska polisbilarna, i form av Nissan Leaf, till den portugiskska polisen PSP (Polícia de Segurança Pública). Bilarna är inte ämnade för biljakter, utan ska användas vid övervakning av skolor, enligt Nissan. Men man säger också att de ska vara fullt utrustade för att klara andra polisuppdrag när som helst. Det sägs också som en fördel att de kan anlända till en brottsplats närapå ljudlöst.

Vid längre polisuppdrag kan förstås räckvidden vara ett bekymmer, men förmodligen kommer Nissan Leaf ungefär användas som de flesta av de 5 000 andra bilarna som portugisiska polisen har. Portugal har också ett relativt utbyggt nät av elbilsladdstationer med snabbladdning.