Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091001-nissan-micra-skisser091001-nissan-micra-skisser091001-nissan-micra-skisser
091001-nissan-micra-skisser

Nissan Micra – första skisserna på nya världsbilen

Nissans lilla charmtroll Micra är på väg att bytas ut. Nästa år kommer en helt ny modell som får ny design och ny teknik. Nya Micra ser dessutom ut att bli en riktig globetrotter.

 Under sina sex år på marknaden har Nissan Micra charmat många bilspekulanter med sina runda och gulliga former. Nu börjar Micra närma sig slutet på sin tjänstgöring och efterträdaren står redo för avlösning. Nissan har i dagarna släppt de första skisserna som ger en föraning om hur den nya bilen kommer att te sig.

Klart är att nästa Micra inte kommer att spela lika mycket på gullighet. Formerna har i stället dragits mot ett aggressivt uttryck och visst går det att ana likheter med såväl Alfa Romeo MiTo som 1990-talets Opel Corsa B. Nissan har inte avslöjat några tekniska detaljer om den kommande bilen, det är inte ens säkert att den ska heta Micra, utan säger i stället att Micras efterträdare ska bli en bil av globala mått.

När den nya småbilen lanseras i mars nästa år blir det i Thailand. Nissan satsar stenhårt på utvecklingsmarknaderna och efter lanseringen i Thailand återstår 150 länder. Bilen ska tillverkas i fem länder: Indien, Thailand, Kina och två än så länge okända platser. Även de bilar som säljs i Europa ska tillverkas i Asien, närmare bestämt i Renault-Nissans fabrik i indiska Chennai. Det innebär att den brittiska Sunderland-fabriken, som i dagsläget sätter ihop Micra, mister sitt småbilsuppdrag. Sunderland-arbetarna behöver dock inte oroa sig för det. När tillverkningen av Micra slutar nästa år tar produktionen av den nya crossovern Qazana vid. Dessutom är det möjligt att tillverkningen av elbilen Leaf förläggs till Sunderland. 

Läs mer

Test- & provkörningar