Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Micra tillverkas i Europa igen

Nya Nissan Micra har börjat att tillverkas. Dessutom på europeisk mark efter många års frånvaro, men inte i Storbritannien. I februari gör modellen entré i saluhallarna men först i maj i de svenska.

Nya Nissan Micra, generation fem, har nu kommit i produktion och de första exemplaren kommer i dagarna att lämna fabriken i franska Flins. Det är första Nissan-modellen som skruvas ihop i Renaults fabrik som öppnade redan 1952 och som i dag producerar modellerna Clio och Zoe.

Bilarna kommer att levereras till återförsäljare på de större marknaderna i februari månad medan de mindre kan räkna med leveranser från och med månaden efter. Till Sverige kommer Micra i maj.

Nissan Micra generation fem är nu i produktion.

Det är första gången på sju år som Nissan Micra skruvas ihop i Europa. Den utgående generation fyra lanserades som en världsbil och byggdes bland annat i Thailand, Kina och Indonesien.

Generation tre skruvades ihop i brittiska Sunderland. Huruvida Europacomebacken är förlagd till Frankrike har med Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen att göra är osäkert. Överenskommelser ska ha skett mellan Nissan/Renault och brittiska myndigheter om att rädda koncernens tillverkning i Storbritannien.

Utgående Micra fick kritik för plastig och omodern inredning. Av bilderna att döma kommer kritiken inte bestå med nya Micra.

Nya Micra har varit lite av en följetong här på Teknikens Världs sajt. Vi har visat det förklädd, som konceptbil och som färdig produkt. Nya Micra skiljer sig markant från den föregående både till form och storlek. Gott så, föregångaren lyckades inte alls i våra tester. Bilen kändes gammal och komforten var usel. Kvalitetsupplevelsen skickade oss 15 år tillbaka i tiden. Knorren i den trecylindriga motorn, låga ägandekostnader och nätt format gav plus men långt från tillräckligt för att kunna mäta sig med toppbilarna i vårt 15-bilarstest i Teknikens Värld nummer 24/2010

.Modellen Micra, March på vissa marknader, introducerades 1983 och har sålts i över sju miljoner exemplar sedan dess. I filmen nedan får vi en inblick i produktionen av nya Micra.

https://youtu.be/onKWN-Oygnw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!