101119-nissan-murano-cab
101119-nissan-murano-cab Foto: ©2010MikeDitz (310)994-0307

Nissan Murano CrossCabriolet – unik

Nissan har tagit begreppet crossover till en helt ny nivå. Genom att byta plåttaket mot en tygsufflet och ta bort två dörrar har Nissan förvandlat Murano till något så udda som en suvcabriolet.

Då och då får man syn på udda skapelser med avsågade tak, ofta står de på någon obskyr bilutställning och nästan alltid är de verk av flitiga hemmabyggare. Nissan Murano CrossCabriolet skulle lätt kunna misstas för att vara en sådan, skillnaden är att det är Nissan själva som har sågat i bilen. Nissan lovade att de skulle göra en cabrioletversion av Murano och nog har de hållit sitt ord – Murano CrossCabriolet är ingen halvmesyr utan en riktig cabriolet med fällbart tygtak men på samma gång en riktig crossover med hög markfrigång.

Bilen framstår närmast som en shotgunmodell, den skjuter vitt och brett för att träffa så mycket som möjligt. Nissan tycker att alla kan ha nytta av Murano, oavsett om man bara ska ta en sväng på lunchrasten, göra ärenden på stan eller åka lite längre på skidtur. Nissan tycker helt enkelt att Murano CrossCabriolet är precis som vilken praktisk crossover som helst med enda skillnaden att den är kryddad med möjligheten att åka öppet. Nog låter det lockande, frågan är om de amerikanska köparna kommer att finna modellen lockande.

För att förvandla Murano till en cabriolet räckte det inte med att bara såga av takstolparna och spänna upp en tygsufflett över sittbrunnen. Chassit är förstärkt från A-stolparna bakåt och de två framdörrarna har blivit hela 20 centimeter längre för att underlätta insteget till baksätet. Nackdelen är förstås att det blir kämpigt på trånga parkeringsplatser. Tanken är förstås att fyra vuxna personer ska kunna åka bekvämt i Murano CrossCabriolet, det har dessvärre gått ut över suffletten som ser aningen udda ut, inte minst den lilla glasrutan som ska släppa in ljus ovanför bakrutan. Suffletten uppges dock vara liten, när den packas ned under bakluckan ska den inte ta mer plats än en sufflett anpassad för en liten tvåsitsig roadster. Trots det blir bagageutrymmet klart begränsat, med taket nedfällt ryms endast 215 liter och med taket på plats över sittbrunnen ryms 348 liter bagage.

Det återstår att se om Nissan vågar sälja Murano CrossCabriolet utanför den Nordamerikanska kontinenten. Klart är dock att amerikanska köpare inte behöver bekymra sig över vilka tillval de ska välja. Murano CrossCabriolet är nämligen fullutrustad redan i standardutförande. De enda tillvalen som finns är kamelfärgad läderklädsel och en kombination av kashmir och läder.

Läs mer