Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Note får backkamera som tvättar sig själv

Så gott som alla bilar utrustade med backkamera råkar ut för att linsen blir så smutsig att det inte går att se något. I nya Note har Nissan löst det problemet med en självrengörande kamera.

I höst kommer nya generationen Nissan Note till Europa och förutom ny design och ny konstruktion är ett avancerat kamerasystem den stora nyheten. Nya Note kan extrautrustas med system som kallas Lane Departure Warning, Blind Spot Warning och Moving Object Detection och alla går under samlingsnamnet Safety Shield. För att allt detta ska fungera krävs ett flertal kameror runt om bilen som skannar av omgivningen och för att dessa ska göra någon nytta måste de vara rena.

 Den som någon gång har backat en bil med backkamera vet att backkamerans lins smutsar igen fort och så kommer det bli även på nya Note. Men för att Safety Shield ska fungera måste linsen alltid vara ren. Nissans ingenjörer löser problemet genom att bygga in ett rengöringssystem i backkameran som inte bara spolar vatten på linsen utan även blåser den ren med tryckluft och enligt Nissan ska sensorerna i linsen vara så intelligenta att de ser skillnad på smuts och vanligt regnvatten. Om det bara lägger sig damm över linsen nöjer sig systemet med att blåsa linsen ren med luft men om det känner av att det är lera eller annan svår smuts spolas även vatten.

https://youtu.be/DAIHRCRLR98?width=575&height=353