Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081003-nissan-nuvu
081003-nissan-nuvu
081003-nissan-nuvu
081003-nissan-nuvu

Nissan Nuvu Concept – nästa Micra?

Nissan Nuvu har varit något av en doldis inför bilsalongen i Paris. Nissans tre meter korta elkoncept har haft svårt att hävda sig i konkurrensen med monster som Lamborghini Estoque och Aston Martin One-77. Men nu träder lilla Nuvu fram i ljuset och visar sina organiska former.

Lika stolt som en babian visar sin rödblossiga bakdel för zoobesökare verkar Nissan Nuvu vara över att visa sina bakljus för medtrafikanterna. Det är en klart intressant konceptbil japanerna visar på den pågående bilsalongen i Paris, och då tänker vi inte bara på dess utseende. Det framtidsliknande utseendet motsvaras av en miljöinriktad drivlina som stakar ut vägen för Nissans framtida miljöteknik. Mycket tyder även på att Nuvu är en förhandstitt på nästa generation Nissan Micra. Nog går det att skönja vissa likheter med nuvarande Micra.

Nissan Nuvu Concept kan i mångt och mycket sägas vara Nissans svar på Toyota iQ. Båda är de stadsbilar av den mindre skolan, båda mäter de tre meter på längden. En skillnad är dock att Nissan Nuvu placerar sina medåkande i en 2+1-konfiguration, medan Toyota iQ tar fyra passagerare i en 3+1-lösning. Nissan Nuvu är dessutom betydligt högre än Toyota iQ. Nuvu mäter 1 700 millimeter på höjden, Toyota iQ endast 1 500 millimeter. iQ kompenserar dock detta med att vara bredare än Nuvu – 1 680 millimeter mot Nuvus 1 550.

Kraften kommer från ett helt elektriskt system som är en förhandsvisning av det system Nissan lanserar i den elbil som ska börja säljas i Japan och USA med början år 2010. En liten elmotor sitter monterad på bakaxeln som också får ta all kraft från motorn. Infällda i glastaket finns solpaneler som hjälper till att ladda batterierna. Nissan håller än så länge inne med uppgifter om systemets effekt. De är däremot vänliga nog att delge oss uppgifter om att räckvidden för Nuvu är 125 kilometer och att den förmår en hastighet av 120 km/h.

Läs mer