Nissan NV200 ska bli ny London-taxi

Den klassiska London-taxin kommer snart att byta siluett –i varje fall om Nissan får som de vill med sin modell NV200.

Den nya New York-taxin Nissan NV200 ska nu ta över ännu en metropol, nämligen London. Anledningen till att de klassiska ”Hackney Carriage”-bilarna, som i sin senaste tappning kom 2002 inte klarar den luftkvalitets-strategin som Londons borgmästare Boris Johnson lanserade 2010. Enligt planen ska de gamla bilarna med sina smutsiga 2,7-litersdieslar bytas ut stegvis och framöver ska bilarna till en större grad drivas av el.

Nissan NV200 i Londonutförande kan ge plats åt totalt fem vuxna, där tre är vända framåt och två bakåt. Skjutdörrar, laddning via USB-uttag, glastak och ett enklare insteg för rörelsehindrade är några av fördelarna gentemot nuvarande taximodell.

Än är kampen om vilken bil som faktiskt blir nästa London-taxi inte avgjord men de avgörande kvaliteterna som kan vinna matchen åt Nissan är den förhållandevis låga bränsleförbrukningen och utsläppen på 139 gram koldioxid per kilometer och 0,53 liter per mil i blandad körning i den minsta 1,5 liters turbodieseln på 89 hästkrafter och 240 newtonmeter.

Nissan hävdar att detta är hälften så mycket som de nuvarande bilarna kräver. Att NV200 dessutom finns som färdig elbil lär inte heller det ligga det japanska företaget i fatet.

Jämfört med de knallgula New York-taxibilarna är färgen på Nissans London-bilar givetvis svart, men en annan iögonfallande skillnad är de breddade hjulhusen som tillåter snäva U-svängar på 7,6 meter.

I skrivande stund håller Londons myndigheter på att testa ut bilen som väntas börja gå i trafik under 2013. Mer information om bilen hittar du i bildspelet nedan.