Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan NV200 London-taxi
Nissan NV200 London-taxi
Nissan NV200 London-taxi
Nissan NV200 London-taxi

Nissan NV200 utmanar som London-taxi

Ska en anglifierad skåpbil kunna utmana på Londons traditionella taximarknad? Nu visar Nissan sin tolkning av Londontaxin som hoppas bli en självklar del av Londons gatubild.

Så här ser Nissans tolkning av Londontaxin ut. Nissan har redan lyckats etablera skåpbilen NV200 som den nya generationens taxibil i New York och nu hoppas man kunna göra det samma i London.

Nissan har haft sin specialbyggda taxiversion av NV200 färdig för Londons gator sedan ett drygt år tillbaka men det är först nu man avslöjar det färdiga utseendet. Bilen är i grunden en NV200 men den har fått en helt ny front som ska efterlikna de traditionella svarta taxibilarna, så kallade Hackney Carriages.

Det är Nissans designstudio i Paddington som har ritat den nya taxifronten. Samma designlag har tidigare ansvarat för formgivningen av Qashqai och Juke. Nissans nya NV200-taxi drivs av en 1,6-liters bensinare med automatlåda och har anpassats för den krävande tjänstgöringen som taxi på Londons gator på flera sätt. Ett av kraven är att bilen ska ha en vändcirkel på max 7,6 meter. Framöver ska man även släppa en eldriven variant.

Nissan NV200 kommer att finnas tillgänglig för Londons taxibolag från och med december men möter konkurrens i form av Mercedes Vito som även den gör anspråk på Londons taxiåkare.