Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan och Toyota återkallar 6,5 miljoner bilar – krockkuddarna kan vara livsfarliga

Härvan med dåliga krockkuddar från japanska tillverkaren Takata ser inte ut att nå sitt slut. Nya uppgifter berättar att Nissan och Toyota återkallar ytterligare 6,5 miljoner bilar varav många återfinns i Europa.

För ett par år sedan uppdagades problem med många av de krockkuddar som den japanska tillverkaren Takata levererat till miljontals bilar runt om i världen.  Problemen var flera, vissa krockkuddar utlöstes med för högt tryck medan andra inte utlöstes över huvud taget. I en del fall utlöstes krockkuddarna för sent, det vill säga efter kollisionsögonblicket. Felen sägs vara orsak till minst fem dödsolyckor.

Totalt över 17 miljoner bilar med Takata-tillverkade krockkuddar har de senaste åren återkallats. Ett tiotal olika bilmärken har drabbats, däribland Toyota, Nissan, Mazda, Honda, BMW och olika GM-märken.

Trots det stora antalet bilar som återkallats är det ännu inte slut på Takata-problemen som sägs orsakas av för hög fuktighet.

Än en gång ber Nissan och Toyota, som redan har åtgärdat miljontalsbilar på grund av de felaktiga krockkuddarna, ägare av dessa bilmärken att komma in för problem med krockkuddarna. Denna gång rör det sig om totalt 6,5 miljoner bilar varav fem miljoner av dessa är Toyotas och övriga Nissans. I Toyotas fall finns omkring 1,2 miljoner bilar i Europa.

För Toyotas del handlar det om ungefär 35 olika bilmodeller tillverkade mellan mars 2003 och november 2007.

Toyota och eventuellt Nissan väntas uttala sig officiellt senare i dag.