Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071005-nissan-pivot-2
071005-nissan-pivot-2
071005-nissan-pivot-2
071005-nissan-pivot-2

Nissan Pivo 2 – som hämtad ur en tecknad film

På Tokyosalongen i slutet av månaden är Nissans dragplåster GT-R, efterföljaren till Skyline. Men deras roligaste utställningsbil blir utan tvekan konceptet Pivo 2.

Redan på Tokyosalongen 2005 visade Nissan upp sin konceptbil Pivo. Nu är det dags för uppföljaren – Pivo 2 – en lustig liten krabat.

Den drivs av en elmotor som får sin kraft från litiumjon-batterier. Men det mest sinnrika är den roterbara kupén. Det gör bilen otroligt smidig, man behöver inte vända bilen för att byta färdriktning. Man kan helt enkelt rotera kupén 180 grader för att köra åt andra hållet. Bilen innehåller så kallad ”by-wire”-teknik, alltså är de mekaniska och hydrauliska systemen för manövrering av hjul och bromsar ersatt med elektroniska system. Hjulen kan dessutom vridas hela 90 grader vilket medför smidiga parkeringar.

Bilen är också försedd med ett elektroniskt röstsystem som har full koll på det mesta. Med en röst på japanska eller engelska kan systemet hålla koll på lediga parkeringsfickor till dig, ge dig instruktioner vid olika situationer eller helt enkelt hålla dig sällskap på långresan.