Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan PulsarNissan PulsarNissan Pulsar
Nissan Pulsar

Nissan Pulsar – första bilderna på Golf-utmanaren

Nissan lägger ner oerhörda summor på att utmana bilen som gett namn åt en hel klass. Nu visar Nissan upp första bilderna på modellen som ska heta Pulsar.

Nissan var länge en av de tongivande i den klass som är döpt efter Volkswagens Polo-storebror (Golf, för dig som inte är snabbtänkt en fredagseftermiddag). Men sedan Almeras sorti för åtta år sedan har Nissan inte haft något som helst bidrag i golfklassen. Inte heller i klassen över har de funnits representerade sedan Primera försvann. Nissan har i stället satsat på suvar och crossovers (och GT-R), något som fallit mycket väl ut.

Att Nissan har haft för avsikt att ge sig tillbaka in i den lukrativa golfklassen har varit känt relativt länge. Redan för fyra år sedan började vår ”artikelserie” i ämnet och så sent som för några månader sedan fick vi se spionbilder på Nissans ”golfklassare”.

I dag avslöjar Nissan att världspremiären för deras nya golfklassmodell är förlagd till YouTube (bland annat, får vi hoppas) den 20 maj, klockan 13.00 den dagen närmare bestämt. På bilden som klämts fram i samband med avslöjandet kan vi se tre Nissan-modeller sida vid sida, varav den i mitten är modellen som har ögonen på sig. Läser vi på skylten i fronten ser vi att modellen heter Pulsar.

Namnet Pulsar är inte nytt i Nissan-sammanhang. Redan 1978 dök det upp på den inhemska marknaden. På senare år är det Nissans modell Tiida som lytt under namnet Pulsar i Australien, Nya Zeeland och Thailand. Pulsar kanske låter okänt för oss européer men bilen i sig är det inte. Pulsar under 1990-talet hette nämligen Almera här (ett namn som vi för övrigt trodde Nissan skulle behålla till nya modellen).

Nya Nissan Pulsar har en tuff uppgift framför sig. Den har inte bara Volkswagen Golf att tampas med. Klassen är full av populära modeller, bland annat Ford Focus, Peugeot 308, Renault Megane och många fler. Nissan har plöjt ner miljardbelopp i sin Pulsar-satsning, bland annat i fabriken i Barcelona som anpassats och moderniserats.

Pulsar kommer att erbjudas med en rad olika motoralternativ så som trecylindriga bensin och dieselmotorer med utsläpp som börjar under 100 gram per kilometer. Men Nissan tänker även sportigt. En Pulsar Nismo sägs finnas med i planeringsarbetet, en bil som skulle kunna ses som direkt konkurrent till Golf GTI och Focus ST – eller varför inte Golf R och Focus RS?

Om några dagar, 20 maj, vet vi mer om Nissan Pulsar. Håll utkik på teknikensvarld.se...