Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Qashqai blir självkörande 2017

Nästa år rullar Nissan Qashqai av produktionsbandet i England utrustad med ”Piloted Drive 1.0”. Den japanska biltillverkarens populära suv ska alltså kunna ta över körningen från föraren.

På årets Genèvesalong som just nu drar publik, och kommer så att göra de närmaste två veckorna, avslöjade Nissan att deras storsäljande suv/crossover Qashqai förses med självkörande teknik från och med 2017, alltså om bara ett år.

Teknikens kallas för Piloted Drive 1.0 och är Nissans första steg mot autonoma bilar. Efter tusentals timmar av test och med ett stort antal sensorer runt om på bilen vågar de låta den ta över förarens uppgift, men inte överallt. Detta första steg ska tillåta autonom körning på ett säkert sätt i tät trafik på motorväg. Tekniken ska kunna hantera så kallad enfilskörning, det vill säga inte kunna byta fil.

Nästa steg är att erbjuda självkörande bilar med fler egenskaper, bland annat flerfilskörning som också innebär att bilen bättre kan förutse och agera vid svårigheter, till exempel byta fil om situationen kräver det.

Till år 2020 ska Nissan lansera en hel serie modeller försedda med vad de kallar för intelligent mobilitet. Då är tanken att bilarna även ska klara stadstrafik med dess komplexa nätverk av vägar, hinder och andra fordon. Exempelvis ska bilen kunna hantera vägkorsningar utan att föraren behöver ingripa.

På bilden ovan ses Nissan Qashqai Premium Concept som står utställd nere i Genève.