Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Qashqai blir snabbare med ny bensinmotor

Nissan erbjuder i dagsläget tre olika motorer, en bensinare och två dieslar, till nya Qashqai. Nu presenteras ett nytt bensinalternativ med 163 hästkrafter, starkare än vad som flaggades från början.

Nissans storsäljare Qashqai lanserades i helt nytt utförande i Sverige i februari. Sedan säljstarten har den populära suven kunnat köpas med tre olika motoralternativ under huven. Två olika dCi-dieselmaskiner på antingen 1,5 liter och 110 hästkrafter (provkörning av den här) eller 1,6 liter och 130 hästkrafter, samt en bensinmotor på 115 hästkrafter som går under namnet 1,2 DIG-T.

Vid premiärvisningen i november förra året nämnde Nissan att en DIG-T-bensinmotor på 1,6 liter och 150 hästkrafter skulle lanseras något senare – sommaren 2014. Som vi alla noterade blev det inte så. Någon ny motor dök inte upp i somras.

I stället presenterar Nissan det nya bensinalternativet i dag, något försenad men det kompenserar japanerna med att slänga i några extra hästkrafter. Nya motorn 1,6 DIG-T har nämligen 163 hästkrafter. Toppeffekten nås vid 5 600 r/min medan maxvridet om 240 newtonmeter återfinns mellan 2 000 och 4 000 r/min.

Maskinen, som är Euro 6-certifierad, finns endast i kombination med framhjulsdrift och manuell sexväxlad låda. Fyrhjulsdrift och Xtronic-automatlåda (steglös CVT) hoppas vi kommer i framtiden.

1,6 DIG-T blir snabbaste modellversionen av nya Qashqai då den gör 0-100 km/h på 9,1 sekunder. 0,58 liter per mil förbrukar nya bensinmotorn enligt EU-körcykelns program för blandad körning. Det motsvarar 134 gram koldioxid per kilometer (gäller om bilen är utrustad med 16- eller 17-tumshjul).

En annan nyhet hos Qashqai är att lilla bensinmotorn – 1,2 DIG-T med 115 hästkrafter – nu får ta del av Xtronic-automatlådan. Tidigare har den bara kunnat kopplas ihop med sexväxlad manuell låda.

Nissan Nordic Sverige berättar för teknikensvarld.se att Qashqai-nyheterna lanseras på marknaden vid årsskiftet. Några priser finns ännu inte utan de kommer att presenteras inom kort.