Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Qashqai facelift är också självkörande

Crossovern Nissan Qashqai firar tio år i Genève och kommer med nya grepp stil- och teknikmässigt. Kan nu fås med ProPILOT.

Att kalla den helt ny är en överdrift men Nissan presenterar nu en uppdaterad version av sin storsäljare Qashqai. En uppdatering som är värd att lyfta fram bara av den enkla anledningen att det faktiskt har gått tio år sedan den första versionen av modellen gjorde debut. Qashqai som koncept visades första gången upp under Genèvesalongen 2004 och det under årets upplaga av samma salong som den uppdaterade versionen nu visas upp.

Nya Qashqai tar du enklast på fronten som har fått mer av veck och linjer mest överallt samt en ny grillen av typen ”V-motion”. Även lamparrangemang och huv har ett nytt stuk. Från andra vinklar är nya Qashqai en svårare nöt att knäcka. Invändigt märker vi främst en ny multifunktionsratt, nya stolar och möjlighet till ett stort ljudpaket från Bose. Mer av isolering och tjockare glas ska även göra kupén tystare under färd.

Qashqai har fått uppdateringar när det det gäller förarassisterande system (autobroms, backvarnare, parkeringsassistans, skyltigenkänning med mera) och det är faktiskt just det som inte syns som är mest intressant med nya versionen av modellen.

Under förra årets Genèvesalong meddelade man nämligen att Qashqai i år skulle komma med en självkörande funktion

 – och nu är det dags. Det handlar om systemet ProPILOT som (än så länge) begränsar sig till att kontrollerar gas, broms och styrning så länge du håller dig i samma körfält. Mer om systemet, som alltså är semiautonomt och inte fullautonomt, kan du se i ett av klippet nedan.Sedan debuten 2007 har Qashqai sålts i 2,3 miljoner exemplar. Nya versionen kommer till Sverige i sommar.

https://youtu.be/uikW4TacjL0https://youtu.be/ha_SwIydfEAhttps://youtu.be/uikW4TacjL0