Foto: Patrik Lindgren

Nissan siktar på fem eldrivna modeller

Leaf är bara början, Nissans målsättning är att inom de närmste åren ha inte mindre än fem helt eldrivna modeller i sin uppställning. Alla ska få banbrytande laddteknik.

Nissan är en av få biltillverkare som i dagsläget har en helt eldriven modell i serieproduktion. Elbilen Leaf nådde nyligen milstolpen 100 000 sålda bilar och nu verkar Nissan vilja ha mer. Fram tills nyligen har man sagt att det bara finns planer för en eldriven Infiniti-modell baserad på Leaf och en eldriven version av lilla transportbilen NV200 men nu avslöjar en högt uppsatt Nissan-chef att det finns mer på gång.

 I intervju med Automotive News Europe säger Carla Bailo, utvecklingschef Nissan America, att elbilsprogrammet ska omfatta fem modeller men att det inte är helt bestämt vilka det blir. Vidare avslöjar hon att alla dessa fem modeller ska vara utrustade med teknik för induktiv laddning, det vill säga trådlös. Tanken är att bilarna ska kunna parkeras på en laddplatta och laddas utan att någon kabel behövs.

 Elversionen av NV200 kommer till Europa senare i år men Infinitis elbil tycks dröja. Enligt Infiniti-chefen Johan de Nysschen väntar man på att tekniken för induktiv laddning blir färdig.