Nissan ska bli mer kinesiskt designmässigt

Kinesisk design är på frammarsch. Flera av de stora biltillverkarna har kinesiska designstudios, och de får allt större inflytande. Nu vill Nissan gå längst hittills.

Tänker du på kinesisk bildesign kanske det första som kommer upp är de ibland tveksamma kopiorna av andra bilmodellers formgivning. Den bilden stämmer numera allt sämre. Många av världens största bilkoncerner har designkontor i Kina, bland annat Volkswagen och GM har låtit kinesiska formgivartalanger ta stort ansvar i flera modeller.

Nu låter dock Nissan meddela att man vill gå längre än så, och låta företagets kinesiska designstudio, som är baserad i Peking och grundades 2011, ha huvudansvar för flera av företagets kommande globala modellserier. Och arbetet är redan på god väg, redan om två år ska den första kinesiskt ritade modellen lanseras i både Europa, Japan och Nordamerika, meddelar Nissans designchef Shiro Nakamura i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Ett nyckelord i Kina är ”daqi”, ett svåröversatt kinesiskt ord som definierar attraktiv formgivning. Vad det konkret innebär får vi se i framtiden, men med tanke på att designstudion i Peking tog uppdraget före Nissans designstudios i både London, San Diego och Tokyo kanske vi bör vara positiva till mer ”daqi” i Nissans design.

Ovan Nissans konceptbil Friend Me, som visades på bilsalongen i Shanghai i våras.