Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101220-nissan sunny
101220-nissan sunny
101220-nissan sunny
101220-nissan sunny

Nissan Sunny tillbaka på bred front

Ett kärt namn är på väg tillbaka på allvar. Nissan Sunny presenteras från och med i morgon på den stora internationella bilsalongen i kinesiska Guangzhou. Försäljningsstart i januari, först i Kina sedan i 170 andra länder.

Nissan Sunny har vi inte sett i de svenska nybilshallarna på femton år, men det hindrar inte den japanska biltillverkaren att presentera en ny generation. Själva avtäckningen sker i morgon när den stora kinesiska, internationella bilsalongen öppnar upp dörrarna för besökarna. Om den kommer till Sverige är högst osäkert, men Nissan säger i alla fall att de ska lansera bilen i 170 länder utöver Kina.

Trots att modellnamnet Sunny är mer klassiskt än många andra så har Nissan för avsikt att lansera nykomlingen under flera olika namn beroende på marknad.

Nya Nissan Sunny börjar säljas i Kina redan nästa månad. Anledningen är att på den kinesiska bilmarknaden uppfattas nuvarande Sunny, som har sålts där sedan 2003, som en rymlig kvalitetsbil med goda köregenskaper. Sunny är faktiskt den bilmodell som fick Nissan att på allvar etablera sig i Kina för sju år sedan.

Nya Sunny är tänkt att locka till sig unga familjer i 30-årsåldern som letar efter en rymlig sedanbil i kombination med ”dynamisk, exklusiv design”.

Under huven sitter en beprövad 1,5-litersbensinare som är kopplad till en ny generation CVT-låda vid namn Xtronic. Kombinationen ska inte enbart underlätta vid ryckig körning i tät stadstrafik utan ska också erbjuda överlägsen miljöprestanda. Bilen väntas bli klassledare i bränsleekonomi.

Nya Nissan Sunny ska byggas i Nissans kinesiska samarbetspartners Dongfengs fabrik i Guangzhou.

Test och provkörningar