Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Sway kan bli en tuff Micra

Nissans stora dragplåster på Genèvesalongen är konceptbilen Sway som med kaxiga former sägs vara en förstudie i vad som kan bli nästa generation Micra. Fega nu inte, Nissan!

Nissan Micra har sedan sin debut 1982 aldrig kunnat beskyllas för att vara en tuff liten rackare, snarare en bra och gullig småbil. Tidiga årgångar var enkla men burkiga och något man ogärna satt i när det smällde. På senare år har Micra blivit en allt bättre och mer självsäker liten bil, men speciellt iögonfallande är den inte.

Det tänker Nissan ändra på inför kommande generation som det alldeles snart är dags för med tanke på att nuvarande är fem år gammal. På Genèvesalongen visas just nu konceptbilen Sway upp, en bil som sägs vara en förhandstitt på kommande generation kompakta halvkombibilar från Japans näst största biltillverkare.

Nissan har tagit stora steg designmässigt senaste tiden med nya Qashqai och X-Trail samt även Juke, även om sistnämnda är omtvistad. Nu är turen alltså kommen till märkets mindre modeller och vi tänker då så klart på Micra.

Sway uppvisar ett sportigt yttre med ett kilformat utseende som dagens Micra helt saknar. Linjerna tar sin början i grillen längst fram och fortplantar sig längs sidorna hela vägen bak till bakluckan. Grillen följer samma upplägg som exempelvis på dagens Qashqai, men har förstorats rejält. Den flankeras av stora luftinsläpp som knappast är vanligt i storleksklassen.

Karossen är lackad i en blågrå kulör med orange detaljer i fronten, aktern, längs dörrsidornas nederkant och takbågarna.

Sway Concept mäter in på 401 centimeter på längden, 178 centimeter på bredden och 138,5 centimeter på höjden. Axelavståndet är 257 centimeter. Det gör den större än dagens Micra med knappt två decimeter men mindre än Note men ungefär decimetern.

Öppnar man upp dörrarna noteras något som inte lär komma på Nissans framtida kompaktbilar, nämligen avsaknaden av B-stolpar och bakdörrar upphängda i bakkant. En tuff lösning som ger ett fantastiskt bra insteg till kupén, men räkna inte med den på produktionsbilarna.

Den blå, vita och orange interiören är rent utförd och andas futuristisk. Två stora och tydliga rundlar tronar upp framför ratten och mellan dessa finns en liten skärm som visar exempelvis navigationshänvisningar. Den nakna instrumentbrädan domineras av en uppstickande skärm som känns München-inspirerad.

Interiören flödar av naturligt ljus tack vare de stora glasytorna som även täcker hela taket, så när som på en krysskonstruktion som fungerar som förstärkning och krockskydd.

– Sway går i linje med vår tradition att utmana status quo i olika marknadssegment genom att införa något nytt, distinkt och slående – som vi gjorde med Qashqai och Juke. Med denna nya konceptbil för bilsalongen i Genève, experimenterar vi för att se hur Nissan kan injicera nya idéer i segmentet för kompakta halvkombibilar, säger Shiro Nakamura, Senior Vice President, Design and Chief Creative Officer, på Nissan Motor Company.

Nissan Sway är ett rent designkoncept, det kan vi slå fast baserat på att allt handlar om formerna. Ingenting om drivlinor eller annat teknik nämns.