Nissan Terra Concept får bränslecell

Här är de första bilderna på Nissans kommande konceptbil Terra som inspirerats av oss nordeuropéer. Terra får både elmotor från Leaf och en bränslecell som sägs vara redo för serietillverkning.

I och med Nissans nya Terra Concept kanske det är läge att väcka liv i det gamla 90-talsuttrycket ”stadsjeep”. Nissan Terra Concept har nämligen tagits fram med en ”ny approach till suv-begreppet” och är enligt Nissans produktchef Francois Bancon mer relevant för urbana miljöer än vildmarken. Men även för nordeuropéer som kanske inte bor i storstäder ska bilen vara extra relevant.

 – Vi hämtade inspiration från ungdomliga kunders livsstilar i norra Europa. Vi hörde att de ville ha ett hållbart sätt att ta sig vart de än vill åka, säger vice vd Shiro Nakamura i ett pressmeddelande.

 Under de för konceptbilar sedvanligt märkliga linjerna döljer sig en elmotor från Nissan Leaf som driver framhjulen och två där bak som driver bakhjulen. Däri ligger kanske ingen skräll, utan det verkligt spännande med Nissans nya konceptbil är att vad som driver motorn. 

 Jämfört med Nissans förra försök med bränslecell har man nu fått bukt på de skyhöga kostnaderna som tillverkningen av bränsleceller inneburit. Enligt Nissan har man lyckats pressa ner priset till en sjättedel av föregångaren från 2005. Detta kommer sig av att behovet av dyra metaller som platina är en fjärdedel av vad man behövde för den tidigare versionen.

 Än så länge har Nissan inga konkreta planer på att sätta tekniken i produktion. Nissan vidhåller dock att när vätgas blir ett mer lättillgängligt bränsle så är man redo att göra slag i saken och erbjuda bränsleceller i sina bilar.