Nissan utvecklar ny Golf-utmanare – här 2014

Låter namn som Sunny, Cherry eller Almera som ljuv musik i dina öron? I så fall lär denna nyhet glädja dig. Nissan har nämligen beslutat att återigen ta upp kampen med Volkswagen Golf, Ford Focus och de andra i Europas största bilsegment. 2014 är det dags.

Det går bra för Nissan nu, suvmodellerna Qashqai och Juke går åt som smör i solsken runt om i Europa. Modellerna har medfört rekordartad tillväxtför märket på den europeiska marknanden. I det största europeiska segmentet, Golfklassen, har man dock varit utan en kombattant sedan Nissan Almera lades ned 2006. Visst kan man hävda att lilla suven Juke på något sätt tagit den platsen, men å andra sidan inte. Det är fortfarande en suv.

Nu har dock Nissan valt att åter blicka mot den lukrativa marknad där Volkswagen Golf, Ford Focus med flera härjar. En efterträdare till Almera, eller om du så vill, till Sverige-favoriten Sunny är på gång. Tillverkningen ska ske i Nissans fabrik i brittiska Sunderland, och Nissan satsar 127 miljoner pund, motsvarande knappt 1,4 miljarder svenska kronor, i fabriken. 

På mer eller mindre klassiskt brittiskt manér (tänk British Leyland, DeLorean) kommer dock brittiska staten också in i bilden, och Nissan ska få bidrag på motsvarande 90 miljoner svenska kronor från Storbritanniens fond för regional tillväxt. Detta gjorde att den lite märkliga situationen uppstod att det nya bilprojektet inte presenterades av någon Nissan-anställd, utan av Storbritanniens premiärminister David Cameron, på plats vid Nissans fabrik i Yokohama i Japan.

Antalet anställda på fabriken kommer med investeringen att öka med 625 personer till 6 225 stycken, det största antalet anställda fabriken haft under de 26 år den existerat. Dessa kommer göra att att fabriken kommer spotta ur sig fler än 550 000 bilar årligen.

Den nya Golfklassade halvkombimodellen är tilltänkt att nå produktion 2014. Mer information om modellen lär komma närmare inpå lanseringen.

PS. Innan någon i kommentarerna undrar – illustrationen ovan (Volkswagen Golf korsad med Nissan Qashqai) är endast tänkt att illustrera artikeln. Riktiga bilder på hur bilen faktiskt kommer att se ut får vi återkomma med senare, närmare lanseringen.