Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan varnar för kvarglömda barn i varma bilar

Nissan Pathfinder kommer från nästa år ha ett varselsystem som ska hjälpa föräldrar att komma ihåg sina barn när de lämnar bilen. Allt fler barn dör av värmeslag i bilar.

Antalet barn i USA som dör av värmeslag i heta bilar på soliga dagar har ökat med 63 procent mellan 2015 och 2016, enligt amerikanska NHTS. Hittills i år har 29 barn dött på det sättet, enligt organisationen Noheatstroke.org. 54 procent av dödsfallen berodde på att barnen helt enkelt glömdes bort.

Nissan har uppmärksammat problemet. Från nästa år kommer modellen Pathfinder vara utrustad med ett varningssystem som registrerar om en bakdörr öppnades eller stängdes innan färden, men inte öppnas igen när bilen stängs av.

Bilen varnar föraren först genom att visa ett meddelande på instrumentbrädan, och om bilen lämnas utan att bakdörrarna öppnas meddelas föraren om detta genom att tuta med signalhornet.

GM har ett liknande system i suven GMC Acaida. Det finns även ett eftermarknadssystem med samma syfte, kallat Sense a Life.

Fall med barn som dör eller riskerar skada efter att ha blivit kvarglömda i varma bilar har uppmärksammats även i Sverige. Polisen rekommenderar de som ser barn ensamma i bilar att först ringa 112. I nödsituationer är det tillåtet att ingripa direkt.

LÄS OCKSÅ: Så varmt blir det i bilen i solen