Nissan IDx Freeflow Nismo Foto: Copyright 2013

Nissan visar retrokoncepten IDx Freeflow och Nismo

Om du är på väg till bilsalongen i Tokyo måste du se till att inte missa Nissans två retrokoncept. Med inspiration från sextiotalets Skyline har Nissan skapat två kompakta sportkoncept.

På Tokyosalongen brukar man oftast kunna se vilda framtidsvisioner men i år visar Nissan de två bakåtblickande konceptbilarna IDx Freeflow och IDx Nismo. Även om formerna är helt nya syns tydlig inspiration från det sextiotalets Skyline-modeller men även Datsun Bluebird. Smaken är förstås lika delad som baken men vi hoppas att det här visar prov på ett nytt designspråk för Nissan. Vad tycker du?

 De två konceptbilarna presenteras som studier av en eventuell framtida sportcoupé från Nissan. Kanske för att konkurrera med Toyota GT-86/Subaru BRZ? Att man har tagit fram två koncept beror på att man vill visa hur det blir när vanliga Nissan samarbetar med sportavdelningen Nismo.

 IDx Freeflow är standardbilen medan IDx Nismo är en vässad version. Båda bilarna är små. Freeflow-versionen är endast 410 centimeter lång, 170 bred och 130 hög medan Nismon är 10 centimeter bredare. Ingen av bilarna har någon specificerad drivlina men Nissan tror att en 1,2-1,5-litersmotor med en CVT-låda skulle passa bra i IDx Freeflow. Nismo-varianten ska å sin sida ha en 1,6-litersmotor med turbo.

https://youtu.be/Soi_MI-jP7s?width=575&height=353