Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090403-nissannv200vanette090403-nissannv200vanette090403-nissannv200vanette
090403-nissannv200vanette

Nissans nya familjebuss – NV200 Vanette

På bilsalongen i Seoul som håller öppet just nu visar Nissan upp en ny kompakt familjebuss – NV200 Vanette. Storlastaren släpps i Japan i maj med en global lansering något senare.

Nya Nissan NV200 Vanette har egentligen redan begått sin världspremiär. Det var på Genèvesalongen i förra månaden. Men eftersom det är säljstart för den nya minibussen i Japan om en dryg månad visar de upp bilen igen, denna gång på bilsalongen i Seoul.

En global lansering är tänkt att äga rum senare i år. Om Sverige ingår är okänt.

Du kanske undrar vad Nissan ska med den här modellen till? Nissan har ju redan en familjebuss som går under namnet Primastar Combi (syskonmodell till Renault Trafic). Enligt Nissan är skillnaderna ganska stora. NV200 Vanette är betydligt kompaktare och mer lättmanövrerad då den är storleken mindre, helt enkelt mer personbilslik om vi får tror på vad japanerna skriver. Den fraktar ledigt sju personer medan Primastar Combi finns för sex till nio personer. Dessutom är lastförmågan aningen bättre hos nykomlingen än hos trotjänaren Primastar som har åtta år på nacken. 4,1 kubikmeter sväljer NV200 Vanette, alltså hundra liter mer än vad storebror fixar som bäst.

I nosen på NV200 Vanette sitter det en dieselmotor på 1,6 liter. Hur stark den är vet vi ännu inte, men Nissan lovar att den ska ge bilen tillräckligt med kraft samtidigt som den ekonomiska biten hålls i schack.

Minibussen finns i två versioner – Wagon 16S som är familjeversionen med stora rutor längs sidorna samt Van GX som är transportversionen med täckta sidor.

NV i modellbeteckningen står för New Vehicle, nytt fordon på svenska, fantasifullt. 200 är klassificeringen. Vanette är bara ett gammalt välbeprövat tilläggsnamn hämtat från tidigare Nissan-bussar.