Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissans självkörande bilar intar Londons gator

Självkörande Nissan-bilar ska demonstreras på Londons gator och tekniken kommer redan till kommande Leaf och Qashqai.

När det kommer till självkörande bilar har mest prat cirkulerat kring FCA, Ford, TeslaVolvo och Uber. På gott och ont vill säga, Ubers testflotta bestående av modellen Volvo XC90 har inte haft det allt för lätt på San Franciscos gator. Det har emellertid inte fått Nissan, som vi redan omnämnt i självkörande sammanhang (bland annat här och här), att backa då man nu under februari månad kommer att demonstrera sin teknik inom området i storstaden London. Passagerarna kommer dock inte utgöras av vanligt folk utan politiker och experter inom teknik och säkerhet.

Det är första gången som Nissan rullar sina självkörande bilar på allmänna europeiska vägar men man har tidigare gjort så i Japan. Demonstrationen visar dock inte upp något hokus pokus som ligger långt fram i tiden. Redan kommande generationer av Leaf och Qashqai ska erbjuda så kallad autonom körning. Den sist nämnda modellen kommer redan senare i år.

I Cranfield (Bedfordshire) jobbar man i tillsammans med tekniker Japan för att ta fram morgondagens teknik till Nissans bilar.I Cranfield (Bedfordshire) jobbar man i tillsammans med tekniker Japan för att ta fram morgondagens teknik till Nissans bilar.I Cranfield (Bedfordshire) jobbar man i tillsammans med tekniker Japan för att ta fram morgondagens teknik till Nissans bilar.
I Cranfield (Bedfordshire) jobbar man i tillsammans med tekniker Japan för att ta fram morgondagens teknik till Nissans bilar.

En anledning till att demonstrationen sker just i Storbritannien har att göra med att man vill lyfta fram koncernens utvecklingsavdelning i Cranfield, som öppnade 1991 och har 1 800 anställda, där man bland annat jobbar med just autonom körning. Nissan i Storbritannien hoppas att evenemanget i London ska ge klarhet i att man inte bara bygger bilar i landet utan även utvecklar morgondagen fordonsteknik.

Tidigare har Nissan nämnt 2020 som lanseringsår för sin teknik rörande autonom körning.