Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nödanropssystemet eCall väntas bli standard i Europa 2018

System för automatiska nödsamtal vid olycka med fordon, eCall, kan bli standard från och med 2018 om Europaparlamentsledamöterna i nästa vecka röstar för det.

Redan 2005 drog kampanjen för att införa automatiska nödsamtal i bilar igång. Men sedan dess har det gått trögt och 2012 var det endast 0,4 procent av alla bilar i Europa som var utrustade med systemet. Det kan det dock bli ändring på snart.

Tisdagen den 28 april kommer Europaparlamentet att rösta om eCall-systemet ska bli obligatoriskt. Om förslaget röstas igenom, vilket det väntas göra, innebär det att samtliga nytillverkade bilar kommer att utrustas med systemet från och med mars 2018.

I dagsläget dör fler än 26 000 personer i trafiken varje år inom EU. Med införandet av systemet hoppas Europaparlamentet att den siffran ska kunna sänkas betydligt.

Om du till exempel är med om en trafikolycka och själv inte kan ringa räddningstjänsten känner eCall-systemet automatiskt av detta och ringer 112. Din exakta plats och tidpunkt rapporteras, och för att göra det möjligt för räddningstjänsten att anpassa sin insats till situationen delas även vilket biltyp, bränsle, färdriktning samt antalet fastspända säkerhetsbälten.

Systemet kommer att vara kostnadsfritt att använda och kan även aktiveras manuell om det skulle behövas.

– Snabbare reaktionstider kommer att rädda fler liv vid trafikolyckor. Jag är glad att vi främjar gemensamma standarder så att systemet fungerar i hela Europa, vare sig du kör i Sverige, i Polen eller i Spanien.

Samtidigt är jag glad att min linje för ett starkt dataskydd gått igenom så att eCall-systemet inte kan följa din bil eller missbruka din personliga data. Det är viktigt att systemet är ”sovandes” och enbart aktiveras när en olycka inträffar eller om det sätts igång manuellt. Resten av tiden är det inte kopplat till något nätverk, skriver Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att eCall-systemet inte ska kosta biltillverkaren mer än 100 euro, i dag motsvarande 925 kronor, att installera.

eCall skrivs ibland också E-Call, men den officiella stavningen är alltså eCall.