090810-norden runt rapp 2

Norden runt på 80 liter – rapport 2

Snålresan Norden runt på 80 liter går vidare. Här kommer andra rapporten efter cirka tre timmars körning. Snittförbrukningen ligger fortfarande på 0,28 liter per mil.

Tjena Hans! Nu har ni kört i ytterligare två timmar. Vad visar färddatorn?

 – Den står fortfarande på 0,28 liter per mil.

Snittfarten, ligger den också på densamma?

– Nej, den har sjunkit till 75 km/h.

Hur långt har ni kommit på er resa nu då?

– 22 mil.

Något annat som är värt att berätta?

– Jag är lite orolig över hur vi ska hinna. Vi måste öka tempot om vi ska hinna med båten från Danmark till Norge i morgon. Vi var också lite oroliga för de åskskurar som vi nyss passerade, men som tur var höll de inte i sig.

Några av våra läsare har hört av sig angående ert slipstreamande. Vad säger du om det?

– Haha, ja inte är det mycket slipstreamande för vår del. Det är mer eller mindre omöjligt eftersom de flesta andra bilar kör lite fortare än vad vi gör. Vi praktiserar Eco-driving med lite lägre hastighet än vad motorvägsskyltarna säger, men det är för att vi vill nå vårt uppsatta mål – Norden runt på 80 liter.

Något annat du vill förmedla till våra läsare?

– Att köra i lite lägre hastighet för många positiva saker med sig. Dels är bilen inte lika ljudlig, färden blir mer avkopplad. Men inte minst så får man se mycket runt omkring som man annars inte lägger märke till vid hög fart. Så många bilvrak det står på många bondgårdar som jag aldrig tidigare sett. Men som sagt, vi måste öka tempot lite för att hinna med alla våra hållplatser på vägen.

Norden runt på 80 liter är en långtestkörning på cirka 250 mil som Teknikens Världs testchef Hans Hedberg och co-driver Johannes Collin gett sig ut på. Om namnet låter bekant så är det för att det är en spin-off på Jorden runt på 80 dagar – en bok av Jules Verne och därefter en klassisk film med David Niven som spelar överklassherren Phileas Fogg som antar ett vad.


Bilen som används vid Norden runt på 80 liter är en Ford Fiesta Econetic som enligt tillverkarens uppgifter ska dra 0,37 liter per mil vid blandad körning respektive 0,32 liter per mil vid landsvägskörning. Eftersom resan mestadels utgörs av ”landsvägskörning” bör alltså bilen kunna komma åter till Stockholm med endast 80 liter bränsle förbrukat.

Norden runt på 80 liter
#DatumSträcka (km)Snittfart (km/h)Snittförbrukning (l/mil)
109081086810,28
2090810220750,28
Total snittförbrukning0,28

Läs mer