Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090323-norge-bensinförbud090323-norge-bensinförbud090323-norge-bensinförbud
090323-norge-bensinförbud

Norge vill förbjuda bensinbilar

Snart ska Norge vara bensinfritt. Den norska regeringen överväger att införa ett förbud mot försäljning av nya bensinbilar. Redan om sex år kan det vara stopp.

 Bilar som drivs enbart med bensin kan komma att förbjudas i oljelandet Norge om sex år. Enligt tidningen Verdens Gang arbetar Transport- och Trafikdepartementet med att ta fram lösningar för hur det ska gå till. Regeringspartiet Socialistisk Venstre antog på sin kongress i helgen ett krav på att bensinbilar bara ska få säljas fram till och med 2015. Då räknar man med att tekniken ska ha hunnit så långt att det är möjligt att avskaffa bensinbilarna.

– Förslaget är aktuellt. Det är inte säkert att vi blir förpliktade till ett så konkret år som 2015, men planen gäller fram till 2020, säger en regeringskälla till Verdens Gang.

Den socialdemokratiska stortingsledamoten Truls Wickholm hänvisar till Brasiliens bilflotta som till 80 procent består av etanolbilar och menar att det inte borde vara några problem att få till samma sak i Norge. Den norska transportsektorn svarar i dag för cirka 25 procent av landets totala koldioxidutsläpp. Den norska regeringen uppges undersöka om andra länder kan tänka sig ett liknande förbud och om bilindustrin är villig att anpassa sig. I Sverige har Centerpartiet förespråkat ett stopp för bensinbilar 2025. Förutsättningarna ser dock olika ut för Sverige och Norge. Den norska bilindustrin är ju som bekant oberoende av fossila bränslen och skulle inte påverkas negativt av ett bensinbilsförbud.

Läs mer