Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Roger Tillberg / RT

Norrmalmstorgs-Mustangen återuppstår

En av Sveriges mest kända bilar ska nu renoveras till det originalskick den hade vid Norrmalmstorgsdramat 1973.

Den blå Mustangen som parkerades utanför Kreditbanken vid Norrmalmstorg 1973 är troligen en av Sveriges mest kända bilar, trots att det enda man gjorde med den var just att parkera.
Det var snarare omständigheterna som fick bilen att hamna i rampljuset med huvudpersonerna Clark Olofsson och Jan-Erik ”Janne” Olsson. Kravet för att de två rånarna skulle släppa gisslan var att de skulle få med sig tre miljoner kronor, ett skarpladdat vapen och en snabb bil. Den blå Mustangen från 1971 tillhörde den tjänstgörande polisen Kenth Svensson som erbjöd sig att låna ut bilen. Man monterade en sändare och riggade tankmätaren med ett gummiband så den skulle visa full tank.
Bilen kom dock aldrig att användas då dramat avslutades på annat sätt.

Bilen som den ser ut idag.Bilen som den ser ut idag.Bilen som den ser ut idag.
Bilen som den ser ut idag. Foto: Magnus Karlsson

Några år efter Norrmalmstorgsdramat hamnade bilen i Västerbotten där den nya ägaren inte hade en aning om bilens historia. Ägaren byggde om den radikalt till dragracing med bland annat breddade hjulhus bak, bur och rensad inredning.
2016 rapporterade vi om att bilen var till salu men det kom att dröja drygt tre år innan den såldes. Sedan dess har ytterligare några ägare passerat och såldes senast på auktion 2021 för att hamna i händerna hos tidningen Bilsport Classic. De planerar att återställa bilen till originalskick och visa upp den på Norrmalmstorg till sommaren, exakt 50 år efter Norrmalmstorgsdramat.