Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090513-norrman-saab
090513-norrman-saab
090513-norrman-saab
090513-norrman-saab

Norrman vill köpa Saab

Den norske entreprenören och Koenigsegg-delägaren Bård Eker drömmer fortfarande om att ta över Saab. Om man ska tro speloddsen är dock ett kinesiskt övertagande det mest troliga.

Den norske entreprenören Bård Eker är ingen nybörjare i bilindustrin. Genom sitt holdingbolag Eker Group med bas i Fredrikstad äger han redan 49 procent av den svenska supersportbilstillverkaren Koenigsegg. Drömmen är dock att utvidga verksamheten ännu mer och börja med personbilstillverkning.

– Drömmen är att köpa Saab, säger Eker till norska E24.no.

Hur realistisk Ekers dröm är återstår att se. Enligt Saabs rekonstruktör Guy Lofalk är de återstående budgivarna i Saab-affären tre till antalet. Ingen av dem verkar vara Eker och hans Eker Group. Enligt tidningen GT som har varit i kontakt med källor inom GM handlar det i stället om Geely, Fiat och en tysk investmentbank. Om man får tro vadslagningskedjan Ladbrokes är det inte heller så troligt att det blir Eker som tar över Saab. I spelet om vem som blir Saabs nya ägare ligger ett kinesiskt alternativ bäst till. Andra lågoddsare är ett svenskt konsortium, Fiat och ett tyskt konsortium. (Se hela listan på oddsen nedan.)

Bård Ekers verkar vara medveten om att ett Saab-övertagande lär stanna på drömstadiet och i intervjun med E24.no passar han på att dela ut en känga till hela fordonsindustrin. Eker tror att de 250 anställda på Eker Holding skulle ha ett och annat att lära svenskarna på Saab.

– Det finns inget som drivs mindre effektivt än en bilfabrik i dag. Saab har 1 200 ingenjörer och när man frågar varför det är så många är svaret att det står i bilindustrins lärobok att det ska vara minst 600. Vi är tio man som utvecklar världens snabbaste bil, Koenigsegg, säger Ekers.
Aktuella odds på Saab-köpare:

Kinesiskt konsortium 2,50

Svenskt konsortium 5,00

Fiat 7,00

Tyskt konsortium 8,00

Internationellt konsortium 8,00

Koreanskt konsortium 8,00

BMW 12,00

Hyundai 12,00

Indiskt konsortium 13,00

Japanskt konsortium 17,00

Renault 25,00

Amerikanskt konsortium 25,00

Volvo 50,00

Källa: Ladbrokes.