Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Northvolts batterifabrik i Skellefteå redo för byggstart

Svenska Northvolt har säkrat finanserna för att kunna uppföra den jättestora batterifabrik som planeras i Skellefteå.

I dag meddelar Northvolt att de har nått en överenskommelse om ett kapitaltillskott om en miljard dollar, knappt 9,5 miljarder kronor, som möjliggör uppförandet av Northvolt Ett, ”gigafabriken” för litiumjonbatterier i Skellefteå. Bakom kapitalet står främst Volkswagen AG (Volkswagen Group) tillsammans med Goldman Sachs Merchant Banking Division, men även BMW Group, AMF, Folksam Group och IMAS Foundation.

Northvolt Ett i Skellefteå ska fungera som Northvolts primära batterifabrik med en kapacitet på minst 32 GWh per år. I augusti i år ska bygget påbörjas, om bland annat konkurrensverket ger sitt godkännande, och produktionen i fabriken är tänkt att sätta igång under 2021.

Utöver Skellefteå-fabriken meddelas även planer på en andra ”gigafabrik” i Salzgitter i tyska delstaten Niedersachsen. Fabriken, som är ett joint venture med Volkswagen, är tänkt att ha en årlig kapacitet på 16 GWh. Bygget planeras komma igång under 2020 och produktionen av battericeller till Volkswagens elbilar under slutet av 2023 eller i början av 2024.

– I dag är inte bara en stor milstolpe för Northvolt, det markerar också ett avgörande ögonblick för Europa som tydligt visar att vi är redo att konkurrera i den kommande vågen av elektrifiering och att vi ska göra det med hjälp av battericeller som har det lägsta möjliga CO2-avtrycket, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och tillika en av företagets grundare.

LÄS MER: Intervju med Peter Carlsson – mannen bakom Northvolt

En del av många miljarder kronor som Volkswagen-koncernen går in med investeras direkt i Northvolt AB, vilket ger det tyska bolaget runt 20 procent av Northvolt-aktierna samt en styrelseplats i det svenska bolaget. Resterande del placeras i joint venture-satsningen.

− Volkswagen lägger grunden på alla nivåer för att framgångsrikt genomföra sin elektrifieringsstrategi. Med Northvolt har vi nu också hittat en europeisk partner vars know-how och hållbara, CO2-optimerade produktionsprocesser för batterier gör det möjligt för oss att utveckla battericellsproduktionen i Tyskland, säger Stefan Sommer, styrelsemedlem i Volkswagen AG med ansvar för inköp.

Northvolt meddelar även att de till dags datum har säkrat orderingångar som motsvarar mer än 123 miljarder kronor. Man benämner värdet som en betydande del av produktionsvolymerna i Northvolt Ett i Skellefteå.

LÄS MER: Volkswagen och svenska Northvolt bildar European Battery Union