NTF: Kvinnor kör på sämre däck än män

Innevarande vecka och nästa genomför bland annat Polisen och Trafikverket i samarbete med NTF så kallade däckrazzior på många platser runt om i Sverige. Det visar sig att många kör på slitna däck, och det är en tydlig skillnad mellan könen.

Den innevarande veckan och nästa sker årets omgång av den så kallade däckrazzian genomförs, i ett samarbete mellan bland annat Polisen, Trafikverket och NTF. I kampanjen kontrolleras däckens mönsterdjup och lufttryck, och det är många av de stoppade bilarna som har dåligt mönsterdjup – nära en tredjedel av alla bilar hade minst ett däck med mindre än tre millimeters mönsterdjup. Och det finns en tydlig skillnad mellan könen – 34,1 procent av bilarna med kvinnliga förare hade slitna däck, medan samma siffra för män var 29,1 procent.

Totalt sett sedan 2005 har i genomsnitt tio procent fler kvinnor än män kört på slitna däck, och den genomsnittliga skillnaden i mönsterdjup varit kring 0,2 millimeter till männens fördel. Även gällande lufttryck i däcken är det en skillnad mellan könen. Både män och kvinnor kollar lufttrycket för sällan, menar NTF, men när var tredje manlig förare hade kollat lufttrycket i däcken den senaste månaden var samma siffra endast en femtedel för kvinnliga förare.

I de flesta trafiksäkerhetsrelaterade undersökningar brukar kvinnor ha ett bättre facit än män, men så inte i detta fall alltså. 

– Det är tur att kvinnor faktiskt kör bättre än män, kvinnor har betydligt bättre olycksstatistik i trafiken än män och med ökad koll på däcken kanske skillnaden skulle bli ännu större, säger Mats Carlsson, NTF.

En teori om vad skillnaden kan bero på är att fler män än kvinnor är bilintresserade, och således är mer troliga att tänka på däckens mönsterdjup och lufttryck.