Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-vinterdäck-utlbil
080207-vinterdäck-utlbil
080207-vinterdäck-utlbil
080207-vinterdäck-utlbil

NTF vill sätta vinterdäck på turistbilar

Många turister, bland annat från Danmark kör på svenska vägar med sommardäck. I dagsläget finns nämligen inget krav på att utländska bilar ska ha vinterdäck. Det vill NTF ändra på.

Den nuvarande förordningen om vinterdäck som trädde i kraft 1999 omfattar inte utlandsregistrerade bilar. Vägverket har dock påbörjat en utredning för att se om detta beslut behöver ändras för att även omfatta tunga fordon från främmande länder. Det pågår ingen utredning om huruvida personbilar från utlandet bör ha vinterdäck.

– Om en sådan förändring går igenom, kan man ju se över personbilssidan också, säger Göran Andersson på Vägverkets fordonssektion till TT.

Nu vill NTF att en sådan förändring genomförs även för personbilar. Två personer omkom i helgen när en danskregistrerad bil fick sladd och krockade med mötande trafik på E45 norr om Torsby. Det är fortfarande inte klarlagt om den danska bilen hade vinterdäck eller inte. Värmlandspolisen uppger emellertid att många danska skidturister kör på sommardäck när de är på semester i Sverige.

– Det kan vara barmark på E 45 ända upp genom Dalsland, för att sedan bli allt värre väglag, säger Vigo Vestlund, utredare på trafikpolisen i Värmland. Norr om Torsby är 45-an en skitväg. Topografin gör också att det kan bli jättehalt helt plötsligt.

Vigo Vestlund medger att polisen kanske borde intensifiera sin bevakning och specialgranska fordon från sydliga länder. Om de har otillräckliga däck som kan innebära en fara för deras eller andras liv tycker Vigo Vestlund att polisen borde kunna säga att de inte får fortsätta.

– Man utsätter andra för stora risker genom att inte ha vinterdäck. Och det är ju ännu större skäl för bilister som är ovana vid våra förhållanden att ha vinterdäck, säger NTF:s mediechef Thomas Carlson till TT.