Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: unknown

Nu är supermiljöbilspengarna slut

Nu är pengarna till supermiljöbilspremien helt slut igen. Transportstyrelsen kan inte betala ut premier till bilköpare som redan köpt en miljöbil.

Hela 2015 års anslag på 215 miljoner kronor är förbrukat. Hittills i år har Transportstyrelsen betalat ut drygt 3 600 supermiljöbilspremier vilket motsvarar 142 miljoner kronor. Totalt har det dock sålts cirka 5 600 bilar som uppfyller kraven för att ägarna ska ska bli berättigade till premien på 40 o00 kronor. Det finns bara 73 miljoner kvar i kassan, en summa som räcker till cirka 1 900 bilar och då Transportstyrelsen handlägger ärendena i tur och ordning från registreringsdatum betyder det att pengarna inte räcker till bilar som registrerats under slutet av juli.

Förra året var det totala anslaget på 100 miljoner, en summa som räckte fram till augusti 2014. Då beslutades det dock att Transportstyrelsen kunde använda delar av 2015 års anslag för att täcka upp resterande månader. Cirka 70 miljoner användes.

Regeringen har nu beslutat att alla som köper miljöbilar under resterande delen av 2015 kommer att få sina ärenden prövade av Transportstyrelsen och att premierna kommer kunna betalas ut med delar av 2016 års anslag. Detta innebär dock att köpare får vänta längre än normalt. Men med tanke på vad som hänt de senaste två åren kommer vi troligen stöta på samma problem nästa år, kanske även tidigare under året då försäljningen av supermiljöbilar ökar.

– Vi avser att fortsätta vår handläggning av premierna under hösten, men vi tvingas skjuta på själva utbetalningen av förklarliga skäl. Vi kan inte betala ut pengar vi inte har. Vår ambition är dock att vi ska kunna genomföra utbetalningarna så snabbt och smidigt som möjligt efter årsskiftet, säger Eva Lexon, enhetschef på Transportstyrelsen.