Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Nu är Volkswagens storsäljare WLTP-certifierade

Volkswagen har fått se sina försäljningssiffror vika på grund av WLTP-anpassning av modellfloran. Men nu börjar de skönja ljuset i tunnel då alla märkets storsäljande modellversioner är certifierade enligt den nya standarden.

Den 1 september i fjol infördes WLTP-standarden i Europa, som ersättare till den förlegade NEDC-standarden vid mätning av förbrukning och utsläpp. Då gällde det endast helt nya bilmodeller som typgodkändes från nämnda datum.

Sedan den 1 september i år måste alla nya bilar, med några få undantag (se faktaruta), som säljs och registreras i Europa vara certifierade enligt den nya standarden. Omställningen har lett till problem hos vissa biltillverkare, kanske framför allt Volkswagen-koncernen som har haft – och fortfarande har – en enorm modellflora att anpassa. Detta har lett till leveransproblem för Volkswagen som fått se sina försäljningssiffror dyka rejält.

Fakta

Bilmodeller som ännu inte är WLTP-certifierade får inte säljas, men bilar som redan finns i lager och som bara är NEDC-certifierade får lov att säljas under en övergångsperiod. Men lagren får inte vara för stora. Av denna anledning har flera tillverkare och återförsäljare haft lockande kampanjer månaderna innan 1 september.

I hemlandet Tyskland tappade Volkswagen 47,1 procent av septemberförsäljningen jämfört med fjolårets septembermånad. Liknande siffror har registrerats på flera av de stora marknaderna i Europa och i Sverige var tappet än mer svidande för den tyska biltillverkaren. I Sverige backade Volkswagen 65,7 procent av sin septemberförsäljning. Dock ligger de på plus sett över året hittills, inte bara i Sverige utan även i Europa.

Foto: Volkswagen AG

Totalt levererade Volkswagen 485 000 bilar världen över under september månad, vilket kan jämföras med fjolårets 593 700 bilar. Ett tapp om 18,3 procent. Ryssland och Sydamerika bidrog dock inte till tappet då dessa båda marknader var de enda som kunde visa upp plustecken framför siffrorna för september.

Hittills i år har Volkswagen levererat 4 490 900 bilar världen över, 2,9 procent mer än under motsvarande period i fjol.

Fakta

Parallellt med WLTP-värdena som presenteras med nya bilar kommer även ett NEDC-värde finnas. Detta är beräknat utifrån WLTP-testernas värden. Från och med den 1 januari 2020 kommer fordonsskatten i Sverige beräknas på WLTP-utsläppsvärdena.

Men nu förändras förutsättningarna för Volkswagen. Siffrorna kommer sannolikt att så sakteliga börja vända uppåt och kanske till och med nå nya rekordnivåer. I fredags meddelade nämligen Volkswagen att alla deras storsäljare är WLTP-certifierade och därmed åter får gå ut till försäljning och leverans.

”För närvarande har vi WLTP-certifiering för volymsäljarna för alla våra 14 modeller. Ytterligare fordonsvarianter kommer snart att få sin produktlansering”, skriver Volkswagen enligt Reuters.

Volkswagen tror att de kommer att kunna erbjuda kunderna i stort sett alla befintliga modeller mot slutet av året, WLTP-certifierade, godkända och redo för leverans.