Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Nu blir det fartkameror i svenska tunnlar

Just nu monteras det upp fartkameror i tunnlar i Stockholm och Göteborg. Senare i sommar tas de i drift.

Antalet fartkameror, eller trafiksäkerhetskameror som de egentligen benämns, i Sverige fortsätter att öka och nu ska även svenska tunnlar få ta del av de hastighetssänkande fotoapparaterna.

Mellan den 11 och 15 juni monteras fartkameror upp i Norra länken och Södra länken i Stockholm samt i Gnistängstunneln och Lundbytunneln i Göteborg. Kamerorna, som är specialanpassade för att tåla den tuffa miljön i tunnlarna, tas i drift senare under sommaren 2018.

– Trafiksäkerhetskamerorna sätts upp i de vägtunnlar som har störst olycksrisk. Utomlands används de för att mäta medelhastighet i vägtunnlar, inte hastighet vid enskild kamera, som vi gör, säger Eva Lundberg som är nationell samordnare vid Trafikverket.

LÄS MER: Historien om den svenska fartkameran

Trafikverket skriver att uppgiften för fartkamerorna i tunnlarna inte är att bötfälla fortkörare, utan att få trafikanterna att hålla hastighetsgränsen och rädda liv.

Vid ingången till varje tunnel sätts vägmärken upp; hastighetsskylt, kameraskylt och tilläggstavla som talar om hur lång sträckan är som har trafiksäkerhetskameror.

Tunnlarna har i dag en hastighetsbegränsning på 70 km/h. Medelhastigheten ligger betydligt högre än så, nämligen 83 km/h.

LÄS MER: Här placeras 250 nya fartkameror