Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu blir det förbjudet att hålla mobiltelefon i handen under bilkörning

Inte en dag för sent enligt väldigt många. Den 1 februari 2018 blir det i Sverige nämligen förbjudet att framföra en bil eller annat motordrivet fordon samtidigt som man håller en mobiltelefon i handen.

Den 1 december 2013 tillkom en ny paragraf i trafikförordningen som förbjöd att mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning användes på sådant sätt att det inverkade på bilkörningen. Lagförändringen visade sig vara mer eller mindre tandlös.

Men nu följer Sverige i spåren efter nästan alla övriga europeiska länder som sedan flera år har hårdare mobilförbud bakom ratten.

Den 1 februari 2018 ska Sverige införa ytterligare en förändring i trafikförordningen som ska göra bestämmelserna mer glasklara – man ska ha händerna på ratten, inte runt en mobiltelefon.

Senare i dag ska regeringen presentera ändringen i trafikförordningen som sannolikt har ett utbrett stöd i riksdagen.

– Vi kan inte ha en ordning där man har handhållen mobiltelefon, jag tror att de flesta förstår att det försvårar uppmärksamheten i trafiken. Och nu gör vi reglerna väldigt tydliga på den punkten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Sveriges Radio, som även tror att det finns en stor acceptans för förändringen hos allmänheten.

Vad tycker du teknikensvarld.se-besökare om att det nu ska bli förbjudet att exempelvis prata utan handsfree, sms:a, uppdatera sociala medier och spela spel på mobiltelefonen under bilkörning? Svara på vår undersökning ovan.