Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: UschiDaschi / Shutterstock

Nu blir det svårare att fuska med mätarställningen

Nu ska det bli svårare att fiffla med mätarställningen på bilen. Transportstyrelsen inför krav på att tidigare mätarställningar ska noteras vid varje besiktning.

I fjol uppmärksammade vi att fusk med bilars mätarställning blivit ett allt större problem i Sverige. Transportstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att utreda hur man ska motverka fusket och nu presenteras en åtgärd.

Transportstyrelsen föreslår nu att krav införs på att mätarställningarna från de tre senaste besiktningarna ska framgå på det nya besiktningsprotokollet, och om den aktuella mätarställningen är lägre än den tidigare ska det särskilt framgå.

– Det finns ett tydligt konsumentbehov att kunna ta del av tidigare mätarställningar. Ett bilköp är en mycket stor utgift för de flesta och det är angeläget att förhindra att människor luras att betala för mycket för bilar på grund av mätarmanipulation. Genom att uppgiften nu kommer framgå på besiktningsprotokollet blir det enklare att kontrollera att allt står rätt till, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Enligt Transportstyrelsen ska förslaget om mätarställning inte kräva någon lagändring och förändringen föreslås träda i kraft 1 mars 2023.

Transportstyrelsen föreslår också hårdare straff för avgasmanipulation. Det ska bli förbjudet att köra manipulerade fordon och misstänkta fordon ska få stoppas vid vägkanten för kontroll. Man föreslår också ett totalförbud mot tillverkning, marknadsföring och försäljning av manipulationsutrustning. Om det rör sig om omfattande brott ska fängelse finnas med i straffskalan.

– Det är angeläget att komma tillrätta med problemet med manipulation. En lastbil med manipulerad avgasrening kan ha upp till 30 gånger högre utsläpp av kväveoxider jämfört med en lastbil med fungerande avgasrening. En personbil utan fungerande partikelfilter kan ha upp till 150 gånger högre utsläpp av partiklar jämfört med en personbil med fungerande filter, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.