Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polisen

Nu börjar polisen med digitala böter

Glöm papper och penna, när polisen framöver ska skriva ut böter till olydiga trafikanter är det digitalt som gäller – en applikation i mobiltelefonen.

I flera av landets regioner har polisen börjat använda en app i mobilen för att utförda böter i stället för det gamla hederliga sättet med papper och penna. Via appen hanteras hela utfärdandeproceduren och föreläggandet registreras omedelbart i ordningsbotsregistret. Den bötfällda får automatiskt en kopia hemskickad och samtidigt även ett inbetalningskort. En administratör, som vanligtvis lägger in samtliga uppgifter manuellt, behövs inte längre.

Enligt polisen effektiveras hela processen vilket frigör mer tid för fler kontroller, samtidigt som tryggheten för den bötfällda ökar.

– Som ett resultat av att vi digitaliserat processen och därmed minskat den manuella hanteringen stärker vi även rättssäkerheten för den enskilda medborgaren. Det är också en fördel att domen registreras direkt i systemet och därmed blir synlig i belastningsregistret, säger Tony Härdin vid nationella operativa avdelningen (Noa).

Appen är framtagen för att hantera olika typer av ordningsböter, merparten av dessa utfärdas i samband med trafikbrott. Till sommaren ska den vara tillgänglig för landets samtliga poliser.

I senare skede finns planer på fler funktioner, exempelvis att den bötfällda ska kunna betala sina bot direkt på plats alternativt via polisens hemsida.

Så går digital bötfällning till

1. Polisen på plats registrerar uppgifter om person och eventuellt fordon i appen och räknar ut bötesbeloppet innan föreläggandet skrivs in.

2. Den misstänkte skriver under med en digital penna på skärmen.

3. Boten registreras automatiskt i ordningsbotsregistret. En kopia och ett inbetalningskort skickas hem till den som bötfällts.