Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tobias Nykänen

Nu får du cykla mot enkelriktat

Efter en försöksperiod blir det nu fritt fram att cykla mot färdriktningen i centrala Stockholm. Men kolla efter denna skylt först!

Efter en försökstid under sommaren blir det nu tillåtet att cykla i båda riktningarna på enkelriktade gator i Stockholm. Totalt handlar det om 200 kvarter i stadens mest centrala delar.

– Den här förändringen gör vi för att underlätta den lokala cyklingen nära hemmet, men även för att ansluta på ett enkelt sätt till de cykelstråk som finns genom hela staden, berättar Per-Åke Tjärnberg, projektledare på Trafikkontoret till SVT.

Cykelfrämjandet i Stockholm gillar förändringen och menar att det underlättar vid hopplösa situationer när man tvingas cykla runt hela kvarter. Nu blir det enklare att ta den snabbaste vägen. Dessutom hävdar man att gatorna nu blir säkrare.

– Jag tror egentligen det kommer leda till säkrare gator, för att bilarna som kör åt ena hållet kommer nu vara medvetna om att på den här gatan kan det nu komma cyklar både åt samma håll och från motsatt håll, säger Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

Teknikens Världs medarbetare, och före detta trafikpolisen, Ruben Börjesson understryker att cykling mot färdriktningen på enkelriktade gator inte har orsakat många olyckor tidigare och hoppas att cyklister som nu gör så på lagligt vis är lika observanta som de var när de bröt mot lagen.

Fram till 2018 satsas det drygt en miljard kronor i Stockholm för att underlätta för cyklister. Målet är att 15 procent av resorna i rusningstrafik ska ske med cykel 2030.

Att cykla mot färdriktningen på enkelriktade gator som inte omfattas av bestämmelserna ger 500 kronor i böter. Begår du samma förseelse med ett motordrivet fordon kostar det dig 1 000 kronor.