Foto: Trafikverket

Nu får Sverige fler fartkameror

Trafikverket sätter, med start nu i november, upp 55 nya fartkameror runt om i landet. Det är de norra och södra delarna av landet som berörs.

De tre senaste åren har omkring 500 nya fartkameror placerats ut längs det svenska vägnätet och vid inledningen av 2017 fanns det totalt drygt 1 600 fartkameror, eller trafiksäkerhetskameror som de heter officiellt (och ingår i ATK-systemet där ATK står för Automatisk trafiksäkerhetskontroll).

Under året som hittills har gått har ännu fler fartkameror tagits plats längs vägarna runt om i vårt land och nu i november är det dags för en ny omgång kameror att placeras ut. Totalt handlar det om 55 nya kameror varav en liten del av dem sätts upp i ett något senare skede.

Fartkamerorna anses ha en livräddande funktion och därför placeras de där de anses göra störst nytta, det vill säga trafiktäta vägsträckor där medelhastigheten är för hög och där olycksrisken är stor. Förutom att rädda liv anses kamerorna även sänka utsläppen av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket.

De nya fartkamerorna placeras ut i södra och norra delarna av Sverige enligt listan nedan.

Västernorrlands län

Riksväg 87 Graninge-Österforse, 4 st.

Västerbottens län

E4 Hökmarkberget, 2 st.

E4 Ansmark, 2 st.

E4 Anumark, 2 st.

E12 Obbola-Umeå, 4 st.

Länsväg 364 Fäbodåkern-Fällforsån, 4 st.

Länsväg 522 Stöcksjö, 2 st.

Länsväg 531 Holmsund-Umeå, 4 st.

Norrbottens län

E10 Överkalix, 1 st.

Länsväg 580 Måttsund, 2 st.

Länsväg 94 Antnäs-Alvik, 4 st.

Länsväg 596 Örarna, 2 st.

Länsväg 99 Luppio, 2 st.

Kalmar län

Riksväg 37 Bockara-Oskarshamn, 6 st.

Kronobergs län

Riksväg 27 Tingsryd-Väckelsång, 4 st.

Skåne län

Riksväg 19 Brösarp-Degerberga, 4 st.

Riksväg 19 Degerberga-Nöbbelöv, 4 st.

Riksväg 24 Finja-Örkelljunga, 2 st.