Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu har Volkswagen Beetle slutat tillverkas

En av bilhistoriens största epoker är nu till ända. Sista exemplaret av Volkswagen Beetle tillverkades i går i Volkswagens Puebla-fabrik i Mexiko.

Volkswagen Beetle började sitt liv som Typ 1 redan 1938 då den togs fram enligt Adolf Hitlers önskemål om att det tyska folket med små medel skulle bli ett bilburet folk. Typ 1 blev så småningom, det vill säga efter kriget, omåttligt populär över hela världen och byggdes fram till sommaren 2003. Minst sagt imponerande. 21,5 miljoner exemplar varav de sista årens byggdes på andra kontinenter än den europeiska. De allra sista exemplaren tillverkades i Puebla i Mexiko.

1997 kom en modern efterträdare kallad New Beetle. Den tillverkades fram till och med mitten av 2010 för att under 2011 avlösas av bara Beetle. Det är denna tredje generation som nu har nått vägs ände. Det sista exemplaret tillverkades i går, onsdagen den 10 juli, i samma fabrik som sista Typ 1:an, det vill säga i Volkswagens mexikanska Puebla-fabrik.

De senaste årens Beetle-bilar har sålts nästan uteslutande i USA där marknaden för modellen av vikit kraftigt. I fjol såldes drygt 14 000 exemplar och det är en av anledningarna till att Volkswagen – efter många olika uppgifter de senaste åren – valt att inte låta en efterträdare ta form. Andra modeller, exempelvis T-Roc och T-Roc Cabriolet, får ta över stafettpinnen. Några klassiker likt Beetle och Typ 1 lär de förmodligen aldrig bli.

Det sista exemplar som vi ser på bilderna här ska fungera som utställningsbil i Volkswagens museum i Puebla. Några av de sista tillverkade bilarna ska dels gå till Volkswagen USA och deras historiska uppsättning bilar och dels till Amazon.com som har köpt dem för att ”symbolisera företagets omfamnande av framtiden”.

MISSA INTE: Historien om Volkswagen Typ 1 – succébilen ingen ville ha