080327-klimat-billån

Nu kan bilköpet klimatkompenseras

Gröna Bilister och billåneföretaget MyMoney har tillsammans tagit fram ett billån med inbyggd klimatkompensation. Man hoppas att initiativet ska göra de många skitiga begagnatbilarna lite mer miljövänliga.

Gröna Bilister och MyMoney har observerat att det säljs och köps väldigt få miljövänliga begagnade bilar i Sverige, vilket dock kan ha sin förklaring i att det är först på senare år som miljöbilstrenden tagit fart. Under fjolåret såldes 177 500 begagnade bilar i Stockholm. Endast tre procent av dessa var miljöbilar. Uppenbarligen tycker Gröna Bilister och MyMoney att detta är allt för dåligt. För att göra de begagnade bilarna något mer klimatvänliga inför de därför det klimatvänliga lånet.

– Det kommer ta flera år innan det finns tillräckligt med begagnade miljöbilar på marknaden. Därför vill vi hjälpa till med att kompensera för bilens utsläpp. Varje person som tecknar billån hos MyMoney kompenserar automatiskt för bilens koldioxidutsläpp under de första tre månaderna. Det kostar inget extra utan ingår som standard i alla våra billån, säger P-O Lindroth, VD på MyMoney.

Gröna Bilister ska på uppdrag av MyMoney köpa så kallade certifierade utsläppsrätter (CER), som ska bidra till att finansiera miljöfrämjande projekt. Vid tecknande av klimatlånet bidrar Gröna Bilister även med information om hur man kan köra snålare. I förbifarten nämns det också att 20 procent av pengarna går direkt till Gröna Bilisters verksamhet.

Mattias Goldmann på Gröna Bilister är mycket förtjust i det nya klimatlånet.

– Miljöbilsförsäljningen boomar men det finns över fyra miljoner begagnade bilar på vägarna som alltför få gör något åt. Klimatkompensation när de byter ägare är ett viktigt steg i att göra dem mer miljömässigt acceptabla.

Utsläppsrätter har tidigare fått kritik för att de i själva verket inte gör någon skillnad för miljön. Gröna Bilister försäkrar dock att de utsläppsrätter de köper uppfyller Kyotoprotokollets riktlinjer och motsvarar internationella standarder.

Om du vill låna pengar av MyMoney kan du inte köpa vilken bil som helst. Av miljömässiga skäl vägrar MyMoney att ge lån till köp av särskilt miljöbelastande bilar.

– Bilar med mer än 300 hästkrafter finansierar vi inte. Vi hade velat sätta ett koldioxidtak men tyvärr finns inga tillförlitliga uppgifter för begagnade bilar så vi får använda oss av motorstyrka. Det är ett trubbigt instrument men det sållar bort klimatvärstingarna, säger P-O Lindroth.

ANNONS: Allt du behöver veta om att låna pengar till ditt bilköp – guide hos Expressen Låneguiden (Extern länk)

ANNONS: Behöver ditt företag låna till en ny transportbil? Jämför företagslån hos Fakturino (Extern länk)