Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu kan du boka din nya DeLorean DMC-12

Nytillverkningen av 1980-talets kultbil DeLorean DMC-12 kommer igång nästa år. Nu kan du anmäla ditt intresse.

Blott kring 8 500 exemplar av bilmodellen byggdes, ändå är den en av bilhistoriens mest hypade modeller. Mycket tack vare sin roll i filmtriologin Tillbaka till framtiden. 1983 stannade tillverkningen i Nordirland och på 1990-talet köptes allt upp av texasbaserade Consolidated International.

Firman har sedan dess försett ägare med delar och även renoverat bilar. Tidigare i år meddelade man att produktionen av modellen ska återupptas eftersom man hade en uppsjö av gamla delar och pressverktyg för att tillverka nya. Nu är det möjligt att förbeställa sin DMC-12 via företagets sajt.

Om du är petigt med dina bilköp och vill ha full koll så ska du dock låta bli – det är högst osäkert vad det är du köper. Bilen kommer att se ut som gamla tiders DMC-12 men under skalet kommer en rad uppdateringar att göras rörande såväl teknik som elektronik. Att bilen kommer utrustas med den gamla PRV-motorn, som bland annat satt i Volvo 760, är dock högst osannolikt.

I november ska det nya chassit (eller centralramen om man ska var mer noga) vara klart, som även passar i gamla bilar.

Du får inte heller ha bråttom. Bilarna, 300 till 350 till antalet kommer att börja byggas i ett tempo av en bil i månaden, för att sedan komma upp i en bil veckovis. Produktionen beräknas komma igång i början av nästa år och priset beräknas bli kring 900 000 kronor.

Formuläret är inte ens en riktig beställning utan mer att betrakta som en intresseanmälan och ett sätt att bli ”först till kvarn”.

Om du vill få en insikt i hur det är att köra en ur-DMC-12 kan du börja med att läsa vår provkörning från 1982.